DC3938 發表於 2006-12-10 16:58

IELTS及GCE

這兩個係D咩試?
考左有咩用?
出去見工,呢D試的學歷成唔成認?

AD18 發表於 2006-12-11 09:14

回覆 #1 DC3938 的帖子

IELTS 係一個英語能力試
係 for 一 d 出去海外升學既學生要考既試

derekk 發表於 2006-12-11 18:26

IELTS 的原意是給那一些母語並不是英語的同學或人仕,
當他們意欲升讀海外的學院或到海外工作或申請移民時,
用於證明他們英語能力的一個考試

IELTS常用於英國、澳洲、紐西蘭
美國及加拿大則常用TOEFL

至於見工呢一方面,
除非那些機構要求你呈交你IELTS的分數(如:政府的工作),
否則的話你所考獲的IELTS分數並不會給你有實質上的好處,

但最fundamental及實際的是,
你的英語能力已獲得國際級評核試的肯定及認可,
你自己的能力在心中也會有了一個定論,
於填寫resume/cv 那一欄" Proficiency in English" 時
當你選擇究竟是使用Proficient/Fluent/Good in English的用詞時,
也會方便許多。

如有錯漏,歡迎更正。

hkbw 發表於 2006-12-13 19:12

原帖由 DC3938 於 2006-12-10 16:58 發表
這兩個係D咩試?
考左有咩用?
出去見工,呢D試的學歷成唔成認?

IELTS 主要係應付大學的試..
只要你本身mother language唔係英文, 而你又冇考GCSE英文取得C Grade或以上,
報讀大學時通常都要你有IELTS, 6.5-7 係最低要求了...

IELT有效期為兩年

GCE係英國的高考.

係香港, GCSE, GCE都係會承認的.
頁: [1]
查看完整版本: IELTS及GCE