harry0305hk 發表於 2006-12-15 16:54

佐敦 ----> 港外線碼頭(去長洲果個)

小弟在24/12要由佐敦德興街去港外線碼頭(去長洲果個),請問用咩車可以去到,小弟係路痴架,拜託詳細一點,可提供多過一個方法給我參考:D :D

dydx 發表於 2006-12-15 18:47

去彌敦道搭是但一條去尖沙咀碼頭o既車
(1,1A,2,6,6A,7,9,234X),再轉天星去中環7號
碼頭,上岸後行去5號碼頭(右手邊)

fai 發表於 2006-12-16 15:49

樓上既方法唔錯,不過提供多一個方法俾你考慮,可以搭地鐵
去中環站再行過香港站個邊出閘,經IFC商場再經行人橋都可以
到港外線碼頭。地鐵站至碼頭段路我唔係好識形容,請其他板
友接力。

dennislokawai 發表於 2006-12-17 00:24

樓主如果拎得多野我建議都係搭車過尖沙咀再轉天星,
雖然要轉車好似好唔方便,
但勝在呢個方便係最唔駛咁多路,
而且價錢而非常低廉(最平可以$4.7,貴都只係$6.50)。

由中環站行到去五號碼頭,
保守估計都要成15-20分鐘。

nwfb1601 發表於 2006-12-19 18:15

原帖由 fai 於 2006-12-16 15:49 發表
樓上既方法唔錯,不過提供多一個方法俾你考慮,可以搭地鐵
去中環站再行過香港站個邊出閘,經IFC商場再經行人橋都可以
到港外線碼頭。地鐵站至碼頭段路我唔係好識形容,請其他板
友接力。
香港站 F 出口→轉左→扶手電梯上一樓→一樓詢問處
轉左→一直向前行→觀光lift大堂轉右→一直向前行→
出行人天橋→港外線碼頭

大致上係咁。 http://img.photobucket.com/albums/v337/1601/wink.gif

harry0305hk 發表於 2006-12-22 11:43

多謝樓上各位的解答
頁: [1]
查看完整版本: 佐敦 ----> 港外線碼頭(去長洲果個)