mckhgc 發表於 2006-12-21 22:05

請問觀塘去柴灣的小巴

請問在星期六下午,是否有觀塘去柴灣(興華村一帶)的小巴?在觀塘哪個位置上車呢?
是紅小還是綠小?收費同班次如何?

相反由柴灣去觀塘的話,又是在柴灣那哪個位置登車呢?先謝過

3AD62 發表於 2006-12-21 23:19

原帖由 mckhgc 於 2006-12-21 22:05 發表
請問在星期六下午,是否有觀塘去柴灣(興華村一帶)的小巴?在觀塘哪個位置上車呢?
是紅小還是綠小?收費同班次如何?

相反由柴灣去觀塘的話,又是在柴灣那哪個位置登車呢?先謝過
-有,來往柴灣地鐵站--觀塘宜安街
-如果係觀塘,可以係宜安街小巴站上車,第二站係協和街,第三站是鯉安苑,你亦可在東隧入口近油麗村等車都得,除咗宜安街外,其他候車位置要致電留位
-此線係紅小提供服務,收費為$11
-由柴灣往觀塘,可在柴灣地鐵站(近祥利街)上車,其餘由柴灣斜路可上車,但需致電留位,並詳細報告等車位置及報等車人數
-留位熱線為64468828

HK104 發表於 2006-12-22 13:21

如果去興華,在健康院落車最近(康民街),回程往觀塘時,可以在裕興樓等,但一定要打去留位,因為裕興樓唔係佢地常規站。

常規站(往觀塘):
1站 - 柴灣道西行近東區醫院燈位前
2站 - 筲箕灣道匯豐銀行外
3站 - 筲箕灣道近西灣河文娛中心對面
1-3站有站牌,其他主要上車地點有裕興樓、筲箕灣官立、筲箕灣消防局、明華大廈對面巴士站(明華)、慈幼、筲箕灣道近南安里巴士站(桃園)、筲箕灣道近太湖海鮮城(太湖)、太康街巴士站(油站),只要打去留位報清楚地點同人數就得,可以就講埋著咩色衫。

常規站(往柴灣):
A站 - 協和街(有站牌)
唔知係咪叫B站 - 鯉安苑避車處(留位時講鯉安苑)

仲有早上繁時好似會將筲箕灣客同柴灣客分流,由柴灣開車會在慈幼直上東廊。

mckhgc 發表於 2006-12-22 18:54

很詳細的資料,再謝過兩位!
另問:宜安街小巴站位置大概在宜安街幾多號?

kenny_hou 發表於 2006-12-22 19:26

原帖由 mckhgc 於 2006-12-22 18:54 發表
很詳細的資料,再謝過兩位!
另問:宜安街小巴站位置大概在宜安街幾多號?

無記錯的話,應該係荃灣線同西貢線中間:)
頁: [1]
查看完整版本: 請問觀塘去柴灣的小巴