kenchan 發表於 2006-12-25 00:29

ronaldlau 發表於 2006-12-25 00:34

原帖由 kenchan 於 2006-12-25 00:29 發表
西鐵同迪都係用Seltec S40信號系統,點解迪可以無人全自動,西鐵又唔得?
如果西北人有新捷運般自律,
西鐵遲早也可以行全自動~
另外行車安全係一個考慮.

HOMAN 發表於 2006-12-25 01:26

原帖由 ronaldlau 於 2006-12-25 00:34 發表

如果西北人有新捷運般自律,
西鐵遲早也可以行全自動~
另外行車安全係一個考慮.
西北人有什麼自律問題呢?
另外, 西北人如何可以和捷連比較呢?
人和鐵路系統如何比較自律?

GD1570 發表於 2006-12-25 01:31

可能係因為迪士尼線較短..
全程都係只四五分鐘車程
車站亦只得兩個

反觀西鐵那一邊, 一單都要三十分鐘
仲有成九個站, 自動駕駛存在一定的危險囉...

mmlcs36 發表於 2006-12-25 01:34

matthew 發表於 2006-12-25 02:47

唔係運輸處有規定話超過幾多人要有司機???

HY4099 發表於 2006-12-25 10:25

我諗係基於安全問題掛, 反觀西鐵路程較長,
如果西鐵係行無人駕駛既, 到時乘客一定有好大意見,
雖則現時各條鐵路都是自動操作, 但遇上突發事故時,
車長可以即時改以人手操作, 並能及時應變....

tse0856 發表於 2006-12-25 12:04

《百載鐵道行》呢本書都有講到:
「九鐵在列車駕駛程序和行車安全方面已擁有無人駕駛的條件」

佢話九鐵沿線車站多,人流密集,如果採用無人駕駛列車,問題會比較複雜,短期內難以實行

superay 發表於 2006-12-25 16:12

我覺得西鐵不是不能用,而是不願去用而以。
原因是九廣鐵路作風比較穩健之故。
九廣鐵路屬政府全資公司,根本無需要為了賺多少,而縮減成本,而把車長一職取消。
況且在安全方面,有車長總好過無車長。

superbus 發表於 2006-12-25 17:13

原帖由 superay 於 2006-12-25 16:12 發表
我覺得西鐵不是不能用,而是不願去用而以。
原因是九廣鐵路作風比較穩健之故。
九廣鐵路屬政府全資公司,根本無需要為了賺多少,而縮減成本,而把車長一職取消。
況且在安全方面,有車長總好過無車長。
發錢寒鐵路公司都未肯炒哂班車長
阿公鐵路駛乜咁快變做全自動?
頁: [1] 2 3
查看完整版本: 點解迪可以無人全自動,西鐵就唔得?