~3601~ 發表於 2006-12-29 19:10

[問路] 田灣 -> 西貢

我想問如果要o係星期日10:00a.m.前到達西貢,
有咩方法又平又唔使轉咁多車???

先謝:D

dydx 發表於 2006-12-29 20:40

77 → 698R
用八仔有轉乘優惠,兩程共$21

要拍三次卡,上77拍一次,轉698R拍一次
落698R再拍一次

~3601~ 發表於 2006-12-29 20:50

咁請問應該幾點出發同搭幾點班車?

thx

TP人 發表於 2006-12-29 21:22

原帖由 dydx 於 29/12/2006 20:40 發表
77 → 698R
用八仔有轉乘優惠,兩程共$21

要拍三次卡,上77拍一次,轉698R拍一次
落698R再拍一次

77 轉 698R 的八仔轉乘優惠係俾耀東人往西貢,
由南區上車出東區轉 698R 應該無優惠
要 $7 + $21 = $28

或者可以試下於石排灣道搭 107 到彩虹交匯處,
落車後行番轉頭,經行人隧道行往彩虹村通道,
搭 92 (如果唔怕貴,可以搭 96R ) 便可
$ 10.6 + $5.5 (坐 92) = $16.1

fai 發表於 2006-12-31 20:03

搭107至太子道東采頤花園落車行五分鐘入去舊彩虹臨時
巴士總站(即74x經過o個個)轉1A號綠小會比轉92快。:D

to 樓主:你會否覺得如果T6未取消係咪好好呢?

原帖由 TP人 於 2006-12-29 21:22 發表

77 轉 698R 的八仔轉乘優惠係俾耀東人往西貢,
由南區上車出東區轉 698R 應該無優惠
要 $7 + $21 = $28

或者可以試下於石排灣道搭 107 到彩虹交匯處,
落車後行番轉頭,經行人隧道行往彩虹村通道,
搭...

~3601~ 發表於 2007-1-1 14:30

原帖由 fai 於 2006-12-31 20:03 發表
巴士總站(即74x經過o個個)轉1A號綠小會比轉92快。:D

T6方便好多,一程車就得:D

gn3509 發表於 2007-1-2 11:43

原帖由 fai 於 2006-12-31 20:03 發表

如果樓主唔係趕時間的話,搭92唔會差好遠,但平成$2
反正大家除左新清水灣道到順利後
一個轉左一個轉右外,其餘路線都大致相同.

fai 發表於 2007-1-2 14:04

1A綠小同92路線相差不遠,之但係車速和停站所費時間(還有班次)差
很遠呢!1A快起上黎只需4個零字就可以到西貢。

原帖由 gn3509 於 2007-1-2 11:43 發表

如果樓主唔係趕時間的話,搭92唔會差好遠,但平成$2
反正大家除左新清水灣道到順利後
一個轉左一個轉右外,其餘路線都大致相同.

頁: [1]
查看完整版本: [問路] 田灣 -> 西貢