discoverer 發表於 2006-12-30 15:00

〔問路〕紅磡至九龍灣

請問有否朋友知道怎樣以最快乘搭交通工具方法.
由紅磡家維邨紅磡商業中心附近至九龍灣德褔花園工廠區一帶呢?
巴士小巴都可以
如果取道啓德隧道更好,因為更直接.
5D是否最好呢?
謝謝~

Wright---AVW16 發表於 2006-12-30 15:52

fai 發表於 2006-12-30 17:22

如要取道啟德隧道,必須行至漆咸道近歐化傢俬才可搭到行啟
隧既巴士。例如13X/215X/219X/98D等。13X在不經啟業既時間在
啟祥道落,215X/219X/98D要在國際展貿中心落。

如果你目的地係近德福個邊,可以考慮搭15或行上去漆咸道(歐
化或北拱街)搭101至牛頭角下村13座落經地鐵站行上去,其實正
常交通情況下行太子道東或行啟德隧道時間相差不會太遠,而
上述經啟隧既路線落車地點又未必近你想去既地方。

5D班次較疏同埋要留意服務時間(佢係兩味線)。297都係一個可
行選擇,但車資較高($8.2)。

GK2586~呀光 發表於 2006-12-31 02:06

U-157星之Kelvin 發表於 2006-12-31 14:08

視乎你的目的地近國際展貿中心定地鐵站

近國際展貿中心當然坐行啟隧既巴士
近地鐵站坐15都得,但唔知仲有無去觀塘的紅小?(如果有呢條線在淘大落行過去都得)

5D我唔太建議搭,因為班次較疏兼只在繁時服務

fai 發表於 2006-12-31 19:58

原帖由 U-157星之Kelvin 於 2006-12-31 14:08 發表
視乎你的目的地近國際展貿中心定地鐵站

近國際展貿中心當然坐行啟隧既巴士
近地鐵站坐15都得,但唔知仲有無去觀塘的紅小?(如果有呢條線在淘大落行過去都得)

5D我唔太建議搭,因為班次較疏兼只在繁時服務

去差館里近ok便利店可以搭到去觀塘既小巴(站頭車,紅塘分會)
此線應是在站頭上滿才開,不會在中途上客。

據近年觀察,可能由於客量偏低,馬頭圍道及土瓜灣道沿線已沒
有去觀塘既小巴,過去是有公海車在上述沿線兜客去觀塘的。

discoverer 發表於 2007-1-1 11:57

原帖由 fai 於 2006-12-31 19:58 發表

去差館里近ok便利店可以搭到去觀塘既小巴(站頭車,紅塘分會)
此線應是在站頭上滿才開,不會在中途上客。

據近年觀察,可能由於客量偏低,馬頭圍道及土瓜灣道沿線已沒
有去觀塘既小巴,過去是有公海車在 ...

請問在差館里那線小巴是幾多號?
是否紅van呢?
上網查地圖綠van我找不到啊..
謝謝~

dcyw 發表於 2007-1-1 12:25

原帖由 discoverer 於 2007-1-1 11:57 發表

請問在差館里那線小巴是幾多號?
是否紅van呢?
上網查地圖綠van我找不到啊..
謝謝~

那是紅色小巴來的。

所以在網上的地圖不會找到任何關於這路線的資料。

以下網頁的資料雖或不是最新最準確的,但作為一個
參考也無妨。

http://www.tsuenwan.info/kstn/R_k15.htm

fai 發表於 2007-1-1 14:39

那裏有一個紅色小巴站,在政府的站牌下會有一塊白底藍字既木牌
寫住往觀塘小巴,紅塘分會等字。

原帖由 dcyw 於 2007-1-1 12:25 發表

那是紅色小巴來的。

所以在網上的地圖不會找到任何關於這路線的資料。

以下網頁的資料雖或不是最新最準確的,但作為一個
參考也無妨。

http://www.tsuenwan.info/kstn/R_k15.htm

U-157星之Kelvin 發表於 2007-1-1 19:15

原帖由 fai 於 2007-1-1 14:39 發表
那裏有一個紅色小巴站,在政府的站牌下會有一塊白底藍字既木牌
寫住往觀塘小巴,紅塘分會等字。

好似在放工時間o係北拱街(近機樓)都有條去觀塘的紅小
唔知仲有無?

而家在土瓜灣無乜機會見到紅塘分會的紅小
有都係過海去觀塘的紅小在上路上落客
頁: [1] 2
查看完整版本: 〔問路〕紅磡至九龍灣