JZ3968 發表於 2006-12-31 14:26

Xanga的不明來歷讀者

我而家用緊xanga, 係會用埋"xanext"個log
睇下有咩人visit過我個site,
間唔中就發覺有一兩個不明來歷o既xanga account
睇過我個site,
佢d account名都係求其幾個英文加數字, 睇唔出係咩人,
佢個IP係香港o既, click入去佢個xanga睇,
見佢係近幾月先登記, 網頁內甚麼也沒有,
但見comment裡有十幾人留言都話呢個人成日睇佢地個網,
即係唔只我一個人有咁o既經歷,
我就諗唔明白o個個人有咩企圖,
點解要刻意登記一個account, 周圍去睇人d網,
又好似要留低線索俾人追查咁,
大家有無遇過呢?
同埋應該點樣理解上述情況?

Citybus10 發表於 2006-12-31 14:43

會唔會係你的朋友或同學﹖
佢地寫protected post﹖

好多人都login去睇人地xanga,
但係唔會留言,唔知係知驚俾人知......

alexero 發表於 2006-12-31 15:25

個人認為,xanga entry放得上網就預左俾三唔識七o既人睇
呢個世界大把無聊人,鍾意響網上周圍遊
睇你的xanga可能純粹just for fun
另外依家越來越多人用xanga lock
為左睇得更方便,唔少人都會先login再周圍睇
咁你咪會trace到一個「無名氏」的account

當然,呢D人亦可能「別有用心」
但我真係估唔到啦

P.S.我甚至知道自己的xanga
係有「對頭公司」的職員睇(其實係我同系師姐,但唔係好識)
我唔知佢純粹係個人八掛咁睇,定想套料
總之一句講晒,唔想俾全世界知的entry
請用"private post"或者"protected post"...

virus 發表於 2006-12-31 18:47

JZ3968 發表於 2006-12-31 22:08

原帖由 virus 於 2006-12-31 18:47 發表
應該係xangaspy.net,
自己上去試下用就會明白。

同埋其實依家除非你用Protected或Private Post,
否則係有合法既方法可以係登入既情況下唔被任何Tracker 記錄到。
( 知者自知,無需公告天下 )

Thanks! 看來有點似, 要想想辦法了...

ATR83 發表於 2006-12-31 22:20

我都有咁ga情況,有兩個我的從前損友也因我login了xanga而特地開account,起初我很介意,後來想通了「無事不
可對人言」就焦login了,反正與他們的友情已無,我看佢地都無咩興趣再睇:victory:
另外想問,我在footpoint會看到很多visitor係「msn.com」或「yahoo.com」,它們是什麼來的?

virus 發表於 2006-12-31 22:58

kay 發表於 2007-1-2 12:32

原帖由 virus 於 2006-12-31 22:58 發表

網上搜尋器會不停到訪不同的網址,
更新在伺服器中的頁面記錄。
xanga有辦法block左呢d搜尋器
同埋建議take xanga lock既人
take 埋footprints lock,咁樣入黎你個blog的人就會一目了然
不會無account名

virus 發表於 2007-1-3 02:23

s3m234 發表於 2007-1-3 19:03

原帖由 virus 於 2007-1-3 02:23 發表

用左佢果個所謂既辦法之後,
其實依然係有,不過少好多。

另footprints lock既問題,其實正如我上文所述,
只要訪客有xangaspy.net呢一類網站,
或者是但開多一個新賬戶,已經等如無用。

真的怕別 ...
Friends Lock都得
因為xangaspy對Friends Lock無效
頁: [1] 2
查看完整版本: Xanga的不明來歷讀者