vilo 發表於 2007-1-3 23:57

[問路] 大埔墟 -> 港大

踩完單車之後要趕返港大
想問以下邊個方法最快

1. 271 -> 970/970X
2. 火車: 大埔墟站->紅磡站 之後去紅隧口轉103/104

又或者其他 (最好唔好紅小...)

麻煩各位

238X 發表於 2007-1-4 00:18

103 超慢,唔好揀...

有無諗過火車到旺角轉 970/X 或者紅小
(問心,想快無咩好選擇,而且香港仔紅小好似飛少 d 車)

cong 發表於 2007-1-4 08:23

av220 發表於 2007-1-4 12:24

仲如果真真真係唔想坐紅小, 都有計ge:
火車到旺角轉904/905, 沿旺角道天橋行去西洋菜南街轉車.
(其中, 用72x 代替火車既話, 可以行少d.)
唯一提提你, 新記時段904/5 疏車到暈, 可能要等20min 車.

我試過在彌敦道見到970, 之後我行去坐904 再行上水街公廁,
先至見返剛才在彌敦道見到既970, i.e. 904/905+步行, 其實同970 既時間差不多.

但最快其實係坐紅小.......
(下面個堆, 唔打都打左, 當比你參考下.)
1. 火車到旺角, 之後前往洗衣街金雞廣場轉香港仔紅小
(穿過新世紀, 落完一次扶手電梯後, 第一個出口就係去洗衣街).
2. 火車到旺角, 出去弼街轉西環紅小.

HY671 發表於 2007-1-4 15:04

原帖由 av220 於 2007-1-4 12:24 發表
仲如果真真真係唔想坐紅小, 都有計ge:
火車到旺角轉904/905, 沿旺角道天橋行去西洋菜南街轉車.
(其中, 用72x 代替火車既話, 可以行少d.)
唯一提提你, 新記時段904/5 疏車到暈, 可能要等20min 車.

我試過在彌敦道見到970, 之後我行去坐904 再行上水街公廁,
先至見返剛才在彌敦道見到既970, i.e. 904/905+步行, 其實同970 既時間差不多.

但最快其實係坐紅小.......
(下面個堆, 唔打都打左, 當比你參考下.)
1. 火車到旺角, 之後前往洗衣街金雞廣場轉香港仔紅小
(穿過新世紀, 落完一次扶手電梯後, 第一個出口就係去洗衣街).
2. 火車到旺角, 出去弼街轉西環紅小.

奇怪理論!雖然坐904+行同坐970既時間係一樣(係你既經驗黎講),但點
解時間相若都要選擇行餐飽呢?

回正題,唔知樓主乜野時間去,若果非繁時又就得岩307既時間,咁坐
307去到金鐘轉綠小31應該係算快——亦係最貴既方法。

其實坐九鐵去尖東轉地鐵再去金鐘轉23/40,在時間上較易掌握。

TP人 發表於 2007-1-4 15:16

如果離開大埔墟時夾到 307 開車時間
( 307 大埔中心開出後五分鐘到大埔墟),
都可以搭 307 出中環匯豐銀行總行,
再行去前面置地廣場搭 37A / 90B

又或者搭 307 搭多兩個站到上環永吉街口落,
經永吉街行去皇后大道中(中環中心對面),
玩大包圍;P
包括: 3A , 4 , 7 , 37A , 71 , 90B , 91 , M49

至於 307 開車時間就唔駛太擔心
因為大埔中心開車時間準過船期
星期一至六下午非繁忙時間開 00 和 30 ; 18:00 後開 00 , 20 , 40
星期日大部份時間開 00 , 20 , 40

不過假如都係夾唔到 307 ,
咁就 KCR / 72X 出旺角轉 970 / 970X / 紅 Van

238X 發表於 2007-1-4 23:12

原帖由 cong 於 2007-1-4 08:23 發表

103 上港大都唔係慢0既,香港段都唔算兜,係出九龍先要兜維園

簡單 d 講,要塞堅道倒不如金鐘轉 23 / 40。
而且 103 要入景隆街,超級塞車黑點...

jubilant 發表於 2007-1-5 00:23

原帖由 cong 於 2007-1-4 08:23 發表

103 上港大都唔係慢0既,香港段都唔算兜,係出九龍先要兜維園

相比起104就兜左少少囉... o個度都去左成5-10分鐘

jubilant 發表於 2007-1-5 00:26

原帖由 HY671 於 2007-1-4 15:04 發表

奇怪理論!雖然坐904+行同坐970既時間係一樣(係你既經驗黎講),但點
解時間相若都要選擇行餐飽呢?

回正題,唔知樓主乜野時間去,若果非繁時又就得岩307既時間,咁坐
307去到金鐘轉綠小31應該係算快— ...

31小巴金鐘上到車咩? 我搭左咁多次o係銅鑼灣上車都只係試過一兩次入金鐘

金鐘就搭23/37A/40/40M啦, 一係去交易廣場坐紅VAN

jubilant 發表於 2007-1-5 00:41

原帖由 vilo 於 2007-1-3 23:57 發表
踩完單車之後要趕返港大
想問以下邊個方法最快

1. 271 -> 970/970X
2. 火車: 大埔墟站->紅磡站 之後去紅隧口轉103/104

又或者其他 (最好唔好紅小...)

麻煩各位

火車轉970/970X/小巴啦
以我認識O既人之中最多人選擇呢個方法
又平又快

一程307 都成廿蚊, 仲要轉多程車上去
其實唔係真係好快同好平
頁: [1] 2
查看完整版本: [問路] 大埔墟 -> 港大