fai 發表於 2007-1-4 14:36

元天居民遊行要求恢復輕鐵761線

http://hk.news.yahoo.com/070104/60/1zcnj.html

希望佢地唔好再做出如闖入路軌等激烈行為。

TP人 發表於 2007-1-4 15:30

會唔會有區議員 / 傳媒誤會,
以為真係取消整條 761P ,
所以以訛傳訛,
引來強大反對聲音?

daiteioh 發表於 2007-1-4 19:12

還有好似一條鐵巴要取消,
真是唔明九鐵想什麼:L

hkaiw 發表於 2007-1-4 21:02

這次是要取消K73P及761P以天榮為終點站的非繁忙時間特別班次。

HOMAN 發表於 2007-1-4 22:10

761P特別車會取消都是意料中事, 基本上九鐵都唔唸住呢條線會做得耐, 點解咁講

1) 月台顯示沒有特別車資料
761P特車開左咁耐, 乘客看月台顯示屏根本不會知道何時會有特車到, 除非一係自已計數, 或者去找找不知貼了在那條柱的時間表.

2) 列車不設目的地顯示
呢條線返回天榮時, 車頭不設目的地顯示, 只有一張黃紙放在太陽擋, 唔用心d睇都真係會睇漏眼, 出元朗時, 就看看車長的做法, 有d會出761P顯示, 有D就換轉張黃紙就算. 車門那邊則是什麼顯示都沒有, 相信到車到站也有乘客不知道是什麼車而不上車。而列車在天榮站等客時, 很多時車頭更出"不載客"的字樣, 試問那個乘客會上車?

所以佢地話呢d特別車一班得十幾個客真係一d都唔出奇.....

fai 發表於 2007-1-5 09:04

佢地係開宗明義要求恢復以往來往天榮至元朗既761線。

原帖由 TP人 於 2007-1-4 15:30 發表
會唔會有區議員 / 傳媒誤會,
以為真係取消整條 761P ,
所以以訛傳訛,
引來強大反對聲音?

fw1321 發表於 2007-1-5 18:58

原帖由 HOMAN 於 2007-1-4 22:10 發表
2) 列車不設目的地顯示
呢條線返回天榮時, 車頭不設目的地顯示, 只有一張黃紙放在太陽擋, 唔用心d睇都真係會睇漏眼, 出元朗時, 就看看車長的做法, 有d會出761P顯示, 有D就換轉張黃紙就算. 車門那邊則是什麼顯示都沒有, 相信到車到站也有乘客不知道是什麼車而不上車。而列車在天榮站等客時, 很多時車頭更出"不載客"的字樣, 試問那個乘客會上車?

今日見到連續幾班 761P 特別車往天榮方向都會顯示「天逸 761P」, 當然還有車頭那張
黃色紙。附一張圖片:

AVW56 發表於 2007-1-5 21:49

"輕鐵的車卡增加了七成"

增加了7成......現在與88年相比乎? :L

"投放二十三億元與西鐵有關的改善工程"

呢句詹伯樂"兜"得好呀, 區議員叫佢買新車廂
佢就話俾左好多錢去改善西鐵有關工程
風馬牛不相及, 果真是官字2個口

tse0856 發表於 2007-1-5 23:03

原帖由 HOMAN 於 2007-1-4 22:10 發表
761P特別車會取消都是意料中事, 基本上九鐵都唔唸住呢條線會做得耐, 點解咁講

1) 月台顯示沒有特別車資料
761P特車開左咁耐, 乘客看月台顯示屏根本不會知道何時會有特車到, 除非一係自已計數, 或者去找找不 ...
而家已經比開線果時好,開線果日去到天逸又唔入總站,去,去到元朗總站又停專用月台,回程開車時間又唔定,會同前/後車"拖卡"
而家都夾左時間
唔知而家車長仲會唔會開MIC講野?

ATE24 發表於 2007-1-6 23:40

原帖由 AVW56 於 2007-1-5 21:49 發表
"輕鐵的車卡增加了七成"

增加了7成......現在與88年相比乎? :L 88 年通車時有 70 架車,宜家有 119 架車,恰恰好是多了七成。;P

好明顯係玩弄數字遊戲。

頁: [1] 2
查看完整版本: 元天居民遊行要求恢復輕鐵761線