AVD1 發表於 2007-1-9 14:20

LCD Mon (For PC) 一問

因星期五 - 下星期一 係電腦展
我家打算買多一部 LCD Mon (For PC)
唔知邊隻牌子 o既 LCD mon 會好 D
而家我屋企用 Samsung SyncMaster 152S
因自己唔想又用 Samsung , 唔知邊隻牌子較好 (Under $ 2500) ?
最好 17 ~ 19" (如有埋 TV 功能仲好) ~~~

hkaiw 發表於 2007-1-9 15:20

Philips 是不錯的選擇,其次是新力,不過很多人會選擇 Topcon 等雜牌。

lpc 發表於 2007-1-9 19:21

原帖由 AVD1 於 2007-1-9 14:20 發表
因星期五 - 下星期一 係電腦展
我家打算買番部 LCD Mon (For PC)
唔知邊隻牌子 o既 LCD mon 會好 D
而家我屋企用 Samsung SyncMaster 152S
因自己唔想又用 Samsung , 唔知邊隻牌子較好 (Under $ 2500) ?
...

$2500樓下好難買到有TV
買過張外置TV卡啦

AVD1 發表於 2007-1-10 16:26

原帖由 hkaiw 於 2007-1-9 15:20 發表
Philips 是不錯的選擇,其次是新力,不過很多人會選擇 Topcon 等雜牌。
Topcon 都係叫 雜牌 ?
其實何謂 雜牌 ?

hkaiw 發表於 2007-1-10 17:26

原帖由 AVD1 於 2007-1-10 16:26 發表
Topcon 都係叫 雜牌 ?
其實何謂 雜牌 ?
雜牌當然是指一些不知名及不太著名的生產商,而 Topcon 在以前來說算是雜牌(如果以新力、飛利浦等名牌來說)。

不過我不明白的是,Topcon 的顯示器如果是算是名牌的話,為甚麼一直以來是沒有驅動程式可供安裝,結果電腦無法正常分辨其顯示器正常可顯示的最高解像度及頻率。

AVD1 發表於 2007-1-14 13:57

Thx All Body ~~~
最後都係買左 Samsung 出品 o既 SyncMaster 713N
只係 $ 1199 , 真係平 ~~~

PS. 唔係見好多人買 Philips
只見人買 Samsung , LG and ViewSonic ~~~

CPY 發表於 2007-1-15 09:45

lpc 發表於 2007-1-15 22:19

原帖由 CPY 於 2007-1-15 09:45 發表

小弟推測因為PHILIPS比其他牌子更早賣斷市,尤其是190CW7。
所以您見唔到有人買PHILIPS。

190CW7是現時PHILIPS唯一19寸濶銀幕型號,但不支援HDCP。

以上推測基於2006年十月份黃金「地牢死角大 ...

但當Philips同Samsung 既19"寬屏都係$1490
大多數人都選擇Samsung...
除左Samsung支援HDCP多一個賣點外
呢隻940BW又有黑色選擇
Philips只有銀色...

amtrak 發表於 2007-1-15 23:01

小弟亦已成為190CW7的用家:)

感覺上可似好過Viewsonic

superay 發表於 2007-1-16 10:12

小小資料:

有些牌子顯示器,並非自行生產,而是由其它廠商代工。
若果是有技術的大牌子,亦有可能提供技術給廠商代工生產(OEM)。

Topcon:本地牌子(基本上只會在本港出現),由不同公司代工
這可以解釋到為何質素參差及沒有專用Drivers,因為只有香港人用。
Viewsonic:美國牌子(世界名牌),由不同公司代工
Samsung:生產顯示器及LCD面板,面板在不少其它牌子題示器也會用
LG, Philips:生產顯示器,LG-Philips為LCD面板生產商,共同生產面板
Sony, NEC:日本技術,台灣公司代工生產(現時)
頁: [1] 2
查看完整版本: LCD Mon (For PC) 一問