simon12 發表於 2007-1-17 16:46

調查:舊電腦棄置問題

每當大家升級電腦或更換壞件時候,舊有的零件或主機會如何處置?有沒有板友曾賣出好多年前的舊電腦? 而收賣佬一般回收價是幾多?:) :o

hkaiw 發表於 2007-1-17 16:54

我多數會拆件,然後拿去新高登的店舖出售;至於我之前也試過拿整套電腦(Celeron 333 Mhz Slot 1 處理器)去收賣佬,但是只收約一百元。

simon12 發表於 2007-1-17 17:02

原帖由 hkaiw 於 2007-1-17 16:54 發表
我多數會拆件,然後拿去新高登的店舖出售;至於我之前也試過拿整套電腦(Celeron 333 Mhz Slot 1 處理器)去收賣佬,但是只收約一百元。
請問閣下的Celeron 333 Mhz Slot 1 處理器是那一年的購買?

hkaiw 發表於 2007-1-17 17:04

原帖由 simon12 於 2007-1-17 17:02 發表
請問閣下的Celeron 333 Mhz Slot 1 處理器是那一年的購買?
我以前有兩部,都是從家人的朋友及親戚轉贈,估計是在一九九九年至二零零零年間購買,兩部都是在該次整部出售。

頭文字TRIDENT 發表於 2007-1-17 18:00

我最先個部桌上電腦就係送左去俾負責清潔大廈阿姐......
第二個部就係俾父親拆晒去佢合用的零件去用.(Dell P3 256 mb ram)
第一部手提電腦就係賣左收賣佬,得$40.............
個部係 IBM 的P2機.........

hkaiw 發表於 2007-1-17 20:04

原帖由 頭文字TRIDENT 於 2007-1-17 18:00 發表
我最先個部桌上電腦就係送左去俾負責清潔大廈阿姐......
第二個部就係俾父親拆晒去佢合用的零件去用.(Dell P3 256 mb ram)
第一部手提電腦就係賣左收賣佬,得$40.............
個部係 IBM 的P2機.........
那樣寧願捐給明愛好過了(明愛是專門回收電腦的機構之一,在九龍灣廢物轉運站設有回收工場)。

頭文字TRIDENT 發表於 2007-1-17 21:21

原帖由 hkaiw 於 2007-1-17 20:04 發表

那樣寧願捐給明愛好過了(明愛是專門回收電腦的機構之一,在九龍灣廢物轉運站設有回收工場)。
但當時依類服務還未咁廣為人知呢.......

hkaiw 發表於 2007-1-17 23:06

原帖由 頭文字TRIDENT 於 2007-1-17 21:21 發表
但當時依類服務還未咁廣為人知呢.......
我原本也有一部 IBM Thinkpad 570 手提電腦,但是顯示器的電線是有問題,其後家人不小心弄毀了螢光幕,結果便無法使用,最後我的父親便在我未拆走記憶體、硬碟下拿去賣,但是卻賣不出,結果便被棄悼。

HY4099 發表於 2007-1-27 16:06

小弟第一部電腦退役後, 主機、螢幕運返國內祖家,
其他配件已棄置......

AVD1 發表於 2007-1-27 20:36

以前有部 Win 95 就比左我父親 o既 朋友 , 跟左佢返大陸
個 CRT 就棄置
頁: [1]
查看完整版本: 調查:舊電腦棄置問題