mmlcs36 發表於 2007-1-27 22:15

Gary_B 發表於 2007-1-27 22:21

1.東鐵 > 紅磡 > 綠小 8
$7.3 + $2.9 = $10.2(K12 星期日免費嗎?)

2.連環轉乘 (唔知得唔得)
74A + 沙田轉 85A + 馬頭涌道轉 17 上愛民
$6.7 + $5.5 - $3.5 + $4.7 - $3.5 = $9.9(within budget)

3.271 / 70+ 步行約 15 分鐘
271 / 70 何文田街落車,沿衛理道行上去公主道,過天橋對面就係愛民,約 15 分鐘。
271 - $9.1(within budget)
70 - $6.7 / $9.1 (within budget)

cong 發表於 2007-1-27 22:40

TP人 發表於 2007-1-27 23:09

建議搭東鐵出紅磡站轉小巴 8
最穩陣
等車時間最少,
價錢都係差不多十元 ( $7.3 + $ 2.9 = $10.2 )

至於八號花園搭火車,
唔一定要搭 K12 出大埔墟站,
其實可以直接於八號花園行去太和站,
大約行十分鐘便可 (我行慣行熟,行五分鐘就得) ,
同 K12 所需車程時間差不多
但 K12 要 $3.2 , 行路免費

八號花園(假設於 K12 總站)出發,
可以經 "美新里+翠樂街" / "汀角路 + 大埔太和路" (我提議前者)
會見到亨和樓巴士站 (即 71K , 72 , 74A , E41 那一個)
之後行入村直行轉右,經扶手電梯上太和商場
商務印書館外上多次扶手電梯就見到火車站入口

可能我講得複雜小小,
實際上真係好易行
就算真係唔知點行,都可以問沿途的各位途人
因為區內好多人都會咁行

mmlcs36 發表於 2007-1-27 23:12

Gary_B 發表於 2007-1-27 23:30

原帖由 mmlcs36 於 2007-1-27 23:12 發表

小弟可以行過太和站的..
8號的班次準時嗎?行車時間如何?

綠小 8 班次頻密,車程約十分鐘到愛民商場。

大約邊個站轉得...小弟很少於沙田出沒

74A & 85A 沙田相遇車站
「富豪花園」或「曾大屋」

承版友 cong 之建議
70 & 85 沙田相遇車站
「禾輋」或「瀝源」

小弟亦極少於何文田出沒,
所以費時行錯路...所以還是不好了

如果你知邊條係衛理道就一條上山路,好易行。

cong 發表於 2007-1-28 09:25

mmlcs36 發表於 2007-2-4 22:05

頁: [1]
查看完整版本: [急問]八號花園/ 東鐵九龍塘/旺角/紅磡/尖東 → 愛民