av220 發表於 2007-1-28 16:19

[愚問] 如何取消資料夾縮圖?

我嘗試過在"我的電腦" 裏按右鍵,
選擇"內容" => "自訂"
入面只可選擇資料夾縮圖, 但就好似冇得取消.
請問有冇方法可以取消資料夾縮圖?

ps 又唔係所有"有圖片既資料夾" 都顯示縮圖, 真奇怪....

另問thumbs.db 係咩黎ga?
thx

kp3011 發表於 2007-1-28 20:22

thumbs.db 係 快 取 縮 圖 的 資 料 庫 , 可 以 放 心 刪 除 .

如 果 不 想 出 現 的 話 就 要 工 具 -> 資 料 夾 選 項 -> 檢 視 -> 不 要 快 取 縮 圖 . :)

av220 發表於 2007-1-28 21:32

原帖由 kp3011 於 2007-1-28 20:22 發表
thumbs.db 係 快 取 縮 圖 的 資 料 庫 , 可 以 放 心 刪 除 .

如 果 不 想 出 現 的 話 就 要 工 具 -> 資 料 夾 選 項 -> 檢 視 -> 不 要 快 取 縮 圖 . :)

已經按左不要縮圖, 但仍然有.........
不知出了什麼問題.......謝謝.

ccicoltd 發表於 2007-1-28 22:27

原帖由 av220 於 2007-1-28 21:32 發表
已經按左不要縮圖, 但仍然有.........
不知出了什麼問題.......謝謝.
Thumbs.db 不會自動刪的,需要人手去做。

av220 發表於 2007-1-28 23:25

原帖由 ccicoltd 於 2007-1-28 22:27 發表

Thumbs.db 不會自動刪的,需要人手去做。

不好意思, 我是指資料夾縮圖在剔了"不要縮圖" 後仍然存在.

238X 發表於 2007-1-28 23:42

原帖由 av220 於 2007-1-28 23:25 發表

不好意思, 我是指資料夾縮圖在剔了"不要縮圖" 後仍然存在.

即係話剔完個框之後,仲要刪左 thumbs.db...

av220 發表於 2007-1-28 23:51

原帖由 238X 於 2007-1-28 23:42 發表

即係話剔完個框之後,仲要刪左 thumbs.db...

已經全部刪除了, search 埋隱藏檔都唔見,
但仍然有縮圖顯示.......:L

tomchen 發表於 2007-1-29 00:06

原帖由 av220 於 2007-1-28 23:51 發表

已經全部刪除了, search 埋隱藏檔都唔見,
但仍然有縮圖顯示.......:L

取消縮圖快取並非等同取消縮圖功能,
唔想要縮圖可以將檔案檢視模式轉成其他如清單顯示。

av220 發表於 2007-1-29 15:46

原帖由 tomchen 於 2007-1-29 00:06 發表

取消縮圖快取並非等同取消縮圖功能,
唔想要縮圖可以將檔案檢視模式轉成其他如清單顯示。

咁其實剔左"取消縮圖快取" 係取消左d 乜?
(我覺得個制好似廢左咁樣, 完全冇用.....)

ps 以前我都用其他顯示模式來取消縮圖.
之不過有d 圖片folder 有縮圖, 有d 圖片folder 沒有,
所以猜想應該會有方法將其消除:L

ccicoltd 發表於 2007-1-29 17:45

原帖由 av220 於 2007-1-29 15:46 發表
咁其實剔左"取消縮圖快取" 係取消左d 乜?
(我覺得個制好似廢左咁樣, 完全冇用.....)
不產生 thumbs.db 檔案,只此而已。
在一個圖片數量非常多的資料夾、或可移除媒體,thumbs.db 縮圖暫存檔案能
加快縮圖的顯示速度。
頁: [1]
查看完整版本: [愚問] 如何取消資料夾縮圖?