eric278 發表於 2007-2-6 10:45

Windows Live Messenger 8.1已經推出

兼容Windows Vista的Microsoft Windows Live Messenger 8.1已經於1月29日正式推出。
相關網址

之前筆者聽聞Windows Live Messenger8.0會與Windows Vista有衝突,今次的新版應可以解決這個問題。

Ketsu 發表於 2007-2-6 15:30

個人覺得8.1係仲衰過8.0
首先打中文佢唔出自己打緊既碼
第二就係佢係會將之前你自訂既表情既圖打到亂哂
仲要係好random咁打亂:L
仲有係響「選擇全部」揀表情時
居然double click個表情係冇反應:L

所以而家真係唔係咁建議update上8.1
如果係用緊8.0既話

eric278 發表於 2007-2-6 17:59

原帖由 Ketsu 於 2007-2-6 15:30 發表
個人覺得8.1係仲衰過8.0
首先打中文佢唔出自己打緊既碼
第二就係佢係會將之前你自訂既表情既圖打到亂哂
仲要係好random咁打亂:L
仲有係響「選擇全部」揀表情時
居然double click個表情係冇反應:L

所以 ...
我剛才upgrade Live Messenger8.1都未有這樣情況, 請問你的電腦的config如何?

ATR1 發表於 2007-2-6 23:28

原帖由 eric278 於 2007-2-6 17:59 發表

我剛才upgrade Live Messenger8.1都未有這樣情況, 請問你的電腦的config如何?
我諗出唔到輸入碼,同用緊乜o野CPU或者幾多RAM無關係掛?

而hr1918兄講o既情況,響上星期不自覺upgrade o既時候用o左幾分鐘
後發現,仲把火到手動down grade返8.0...

又一次說明新o既唔一定係好o野...

virus 發表於 2007-2-7 00:47

eric278 發表於 2007-2-7 12:04

原帖由 ATR1 於 2007-2-6 23:28 發表

我諗出唔到輸入碼,同用緊乜o野CPU或者幾多RAM無關係掛?

而hr1918兄講o既情況,響上星期不自覺upgrade o既時候用o左幾分鐘
後發現,仲把火到手動down grade返8.0...

又一次說明新o既唔一定係好o野...
據一些電腦用家指出,Windows Vista行Live Messenger8.0是會出現程式衝突的。

相關新聞:
微軟Vista與Live Messenger不相容 每天衝突20次!
(來源:歐康資訊網)
Windows Live Messenger and Windows Vista: Worse together
(來源: ZDNET)
據去年11月部份Windows Vista用戶測試Windows Live Messenger 8.0的結果, 部份在運行3小時後便不斷出現program crash。微軟表示,會在Windows Live Messenger 8.1正式版中解決。

kachun28 發表於 2007-2-7 17:03

我由開始使用8.1 beta 至今既正式版,未曾遇過任何問題。
輸入法未能正確顯示,可以嘗試關閉左對話視窗再重開,問題應該唔會再出現。

8.1 版將最常用既公仔放晒出黎,我最鐘意呢個功能;P

nwfb1601 發表於 2007-2-7 22:09

我尋日都 upgrade 0左(因為之前係用 WLM8),不過
呢個 WLM8.1 真係好 lag 好易 hang,同埋 set 對話視窗
0既 background 比以前煩好多。 http://img.photobucket.com/albums/v337/1601/undecided.gif

仲有就係0係 upgrade 0左 WLM8.1 之後我0既login畫面
變0左做褐紅色(圖1),但我細佬0個個就無事(圖 2
),咁點樣先至可以將我0個個login畫面還原返做藍色
架? http://img.photobucket.com/albums/v337/1601/huh.gif

圖 1↓

圖 2↓

Ketsu 發表於 2007-2-7 23:24

原帖由 eric278 於 2007-2-6 17:59 發表

我響第二部機用msn 8.1都有一樣既問題
一樣係打倉頡果陣睇唔到自己打緊乜野碼
兩部機都係用xp pro sp 2同埋粒U都係P4 3GHz

原帖由 kachun28 於 2007-2-7 17:03 發表
我由開始使用8.1 beta 至今既正式版,未曾遇過任何問題。
輸入法未能正確顯示,可以嘗試關閉左對話視窗再重開,問題應該唔會再出現。

8.1 版將最常用既公仔放晒出黎,我最鐘意呢個功能;P

試過reboot埋都一樣係咁

其實最常用既公仔放出黎
好似8.0已經係咁囉喎

238X 發表於 2007-2-8 00:41

最唔鍾意既係佢將你用既頭像「統一」,
搞到我唔可以用頭像話俾人聽我係屋企定公司...
頁: [1] 2
查看完整版本: Windows Live Messenger 8.1已經推出