2ac 發表於 2007-2-6 18:55

九龍城煤氣鼓 --> 銅鑼灣崇光

平日下午由九龍離開
點坐最好呢? ^^
(如果在天光道果邊就唔駛諗一定116^^)

1. 去九碼坐115
2. 去煤氣鼓對面坐106
3. 去番海悅坐116
4. 其他方法

~釘橋~

cong 發表於 2007-2-6 19:48

av220 發表於 2007-2-6 21:38

原帖由 2ac 於 2007-2-6 18:55 發表
平日下午由九龍離開
點坐最好呢? ^^
(如果在天光道果邊就唔駛諗一定116^^)

1. 去九碼坐115
2. 去煤氣鼓對面坐106
3. 去番海悅坐116
4. 其他方法

~釘橋~

我覺得106 穩陣d, 船+電車/mtr 都可以諗
(但會耐過106 好多, 船程已經20min, 坐106 既話已經落左車),
但116 就唔太建議, 一來上車站較遠, 二來怕塞車.
好似今日我去則魚涌咁, 坐106,
一出隧道見到堅拿道橋塞車, 快線條車龍頂到去隧道口.
反而106 就暢通冇阻.

ps 我通常都係去港島方向106, 回程116.
(116 去港島方向太唔穩定, 堅拿道橋, 土瓜灣, 怡和街都有機會塞.
106 就起碼避開左堅拿道/崇光先,
同埋有時蕪湖街一cut 出黎會快過116 慢慢塞.
至於回程, 純粹貪116 多d 位坐;P )

JX9097 發表於 2007-2-6 21:42

就啱時間一定搭船
跟手可以轉電車
遊河真係一流ga:lol

fai 發表於 2007-2-7 09:33

106要小心班次可能不穩定,好多過鐘車都會直飛淅江街起載(即係
紅小司機口中既「飛機貓」)如果o係馬頭角一帶可能死等好耐都冇
車。如果岩時間搭船轉地鐵都ok。不過平心而論從從家出發去崇光
我都會行去等106(我住偉恆昌),但如果去北角以東就諗都唔諗夾時
間搭船。

U-157星之Kelvin 發表於 2007-2-7 22:49

早上返工時間搭船轉地鐵/叮叮就可能快少少
試過用40分鐘由偉恆昌-北角-銅鑼灣崇光
仲要唔駛點行

不過過左9:00就要用一個鐘以上

hkicq 發表於 2007-2-11 11:00

原帖由 2ac 於 2007-2-6 18:55 發表
1. 去九碼坐115
過海巴115出舊隧后就係伊利莎伯大廈附近'路中央'既站,
離祟光較遠,而且要入黃埔既總站,因此不建議.
頁: [1]
查看完整版本: 九龍城煤氣鼓 --> 銅鑼灣崇光