yoyotown 發表於 2007-2-7 22:47

[轉載] 網友爆料:輕鐵列車 有名有姓

今日蘋果, 成十八年前的新聞都拎黎爆, 都唔知係媒介技窮定係香港通識教育不足?

http://appledaily.atnext.com/template/apple/art_main.cfm?iss_id=20070207&sec_id=4104&subsec_id=6238241&art_id=6792821

da54 發表於 2007-2-7 23:26

蘋果網聞版就係咁,日日都 Old news is so exciting!!

brian 發表於 2007-2-8 01:06

原帖由 da54 於 2007-2-7 23:26 發表
蘋果網聞版就係咁,日日都 Old news is so exciting!!
我相信有唔少部份o既報讀者係第一次呢d網上「舊聞」…
唔係個個都終日/經常流連網上世間、網上論壇/留言版,甚至冇上網的習慣,
呢d舊聞對呢類讀者都算係新聞掛…

raikkonen01 發表於 2007-2-8 02:09

原帖由 yoyotown 於 2007-2-7 22:47 發表
今日蘋果, 成十八年前的新聞都拎黎爆, 都唔知係媒介技窮定係香港通識教育不足?

http://appledaily.atnext.com/template/apple/art_main.cfm?iss_id=20070207&sec_id=4104&subsec_id=6238241&art ...

未必人人都覺得呢單野係舊既﹐我有D親戚住港島﹐應該未入過輕鐵服務範圍﹐所以唔知都唔出奇﹐就算搭過/成日搭輕鐵既人都未必留意到輕鐵原來有幾部有名

yoyotown 發表於 2007-2-8 11:37

原帖由 raikkonen01 於 2007-2-8 02:09 發表

未必人人都覺得呢單野係舊既﹐我有D親戚住港島﹐應該未入過輕鐵服務範圍﹐所以唔知都唔出奇﹐就算搭過/成日搭輕鐵既人都未必留意到輕鐵原來有幾部有名

我諗唔差在 send 埋東鐵批舊柴油頭嘅相俾生果, 可能呢三四十年黎都無人知 51 - 60 都係有名有姓!!

2A_DL13 發表於 2007-2-8 17:12

原帖由 raikkonen01 於 2007-2-8 02:09 發表

一般市民唔知都唔出奇,甚至一般乘客都未必知道編號點解,不過
我只係覺得呢d野好似無新聞價值,當副刊賣就無問題。

gn3509 發表於 2007-2-8 23:20

原帖由 2A_DL13 於 2007-2-8 17:12 發表

一般市民唔知都唔出奇,甚至一般乘客都未必知道編號點解,不過
我只係覺得呢d野好似無新聞價值,當副刊賣就無問題。

蘋果網聞版個性質根本就係副刊,只不過左响A版...

回樓主:
呢啲唔算咩通識吧.......莫講話有名有姓,
可能連每架車有編號,一般人都唔知,亦都冇必要知.
頁: [1]
查看完整版本: [轉載] 網友爆料:輕鐵列車 有名有姓