av220 發表於 2007-2-13 21:05

土瓜灣往太古

近高山劇場出發, 17:00 要去到太古,
搭船唔係唔得, 不過坐16:35 又太遲,
16:05 就要15:25 出門 (計埋在家"mi-mi-mo-mo" 既時間),
所以今日我選擇左坐106.

但問題又來了, 今日106 脫晒班,
我由16:00 走左車, 之後竟然要等25min!!!
呢個時間銀漢街去到紅隧口例塞, 之後中央圖書館又塞,
最後搞到我響琉璃街飛的去.

so 我想問下,
假如我16:15 上唔到106 咁計,
有冇咩辦法可以補救?
真係冇辦法, 的士都可, 但最好$20-$30 內.
同埋最好suggest 一d 的士站比我轉車.
(本來趕時間, 的士唔係問題,
但呢個時間的士司機交更, 好多都唔載客/唔肯過海.
要去到新圍街個的士站先有過海的士, 一出站同紅隧d 車塞埋一堆.....
貴唔緊要, 紅隧咁塞法, 貴之餘仲要慢慢塞入紅隧, 咁跳錶法真係冇眼睇.)

另順手一問, 回程坐106/116 既車程 (齋計車程) 係咪一樣?
因為我對106 冇乜信心, 諗緊好唔好行過去則魚涌坐116.

多謝解答.

kmb~mcw1 發表於 2007-2-13 21:54

av220 發表於 2007-2-13 21:59

原帖由 kmb~mcw1 於 2007-2-13 21:54 發表
不知以下的方法幫不幫到你
先搭6C/6F/2E在士瓜灣道上車
然後在九龍城碼頭總站轉新渡輪去北角。
然後坐新巴82或城巴85在太古城下車
$4.2+$4.5+$3.9
約$12.6

假如我等106 等到16:15 後決定坐船,
16:35 九碼開船, 16:53-55 左右先去到北碼巴士站, 恐怕趕唔切.
如果一開始決定坐船又唔同講法......

ps 以前一粒鐘3 班船既話, 坐16:25 個班就fit 晒, 唉.........

KE7782 發表於 2007-2-13 22:12

樓主如果近高山劇場的坐116會好一點,在基利路行過去。因106都要在下路燈位多。116都可以在40-45分內到的(計116車程和行去太古站)

av220 發表於 2007-2-13 22:18

原帖由 KE7782 於 2007-2-13 22:12 發表
樓主如果近高山劇場的坐116會好一點,在基利路行過去。因106都要在下路燈位多。116都可以在40-45分內到的(計116車程和行去太古站)

但想問下崇光會唔會大塞車?
先謝.

唔坐116 係因為今日見到紅隧龍尾去到浙江街.......
同埋幾次(包括今日) 坐106 時見到堅拿道車龍頂到隧道口:L

最衰個個鐘數紅隧出入口都例塞, 仲要係勁塞個隻........
(朝早塞極都唔會塞到下路/堅拿道, 仲可以坐5c 去紅隧口截102/106/116 叫三飛.)
有方法避開晒d 塞車位---大前提一定要唔塞車---
我駁腳一程的士都冇所謂 (但截唔截到的士都會係一個問題).

反而諗緊坐14/15 甚至的士落觀塘/九龍灣/油塘轉車有冇機會趕到?
但又唔知第二程轉乜好.........(去到觀塘好可能都16:40)

真係比106 玩死.......

owen1234 發表於 2007-2-13 22:56

原帖由 av220 於 2007-2-13 22:18 發表
但想問下崇光會唔會大塞車?
我反而擔心堅拿道天橋會比軒尼斯道擠塞

如果換轉係我,我就會搭隧巴過左海先算(107,108,116),
去到銅鑼灣再走落地鐵站轉地鐵,
我當你16:15先等車,16:45前點都到銅鑼灣啦,
再轉地鐵應該趕得到~

cong 發表於 2007-2-13 23:40

Gary_B 發表於 2007-2-14 01:12

原帖由 cong 於 2007-2-13 23:40 發表

去觀塘/九龍灣轉地鐵...14/15/101/紅小都得,都唔駛搭的啦

同意,既然紅隧塞死就東隧啦
走上江西街站上任何一部觀塘 / 牛頭角車 (11x / 14 / 15 / 28 / 93k 但欠 101)+ 地鐵

av220 發表於 2007-2-14 01:41

原帖由 Gary_B 於 2007-2-14 01:12 發表

同意,既然紅隧塞死就東隧啦
走上江西街站上任何一部觀塘 / 牛頭角車 (11x / 14 / 15 / 28 / 93k 但欠 101)+ 地鐵

先多謝你地,
計過時間應該可以及時(或者遲<5min) 去到.

ps 睇過晒地圖, 要避開紅隧同加士居道,
陸路就只有兜上何文田或者去九龍東........:L
anyway, 下次試一試下先.

fai 發表於 2007-2-14 09:23

小弟每朝坐0805船由九龍城去北角轉82去太古城番工,通常0840前
可以到達一期巴士站。如果你搭1635船既話可能會遲7~10分鐘。
供參考。

如果你唔介意坐一小程的士,其實我諗到有一個辦法,雖然我未試過
但應該行得通,就係坐1635船去北角(上岸時間應為1652左右)然後o係
北角碼頭找部的士去太古城,o係個度上的士應該會行渣華道、民康街、
東區走廊、太古灣道抵達太古城,有機會比巴士快少少,可能可以岩岩
好1700到太古城。而價錢亦應不會太貴,頂多跳兩三下錶(以我為公事
由太古坐的士去中環經驗計,部的士去到糖水道對出上空才跳第一下錶)
不過有一個風險,就係那個鐘數在北碼找一部的士唔知困唔困難(可以試
下出渣華道截車)

唔知四點幾土瓜灣去筲箕灣既紅小開左未?不過紅隧咁塞可能幫助不
大。

另外談談回程的問題,相信你回程時間已係晚上,以我既經驗筲箕灣
去土瓜灣既紅小係不二之選,以我經驗紅小可以追上比它早十五分鐘
離開吉之島既106更早到達土瓜灣上鄉道。

頁: [1] 2
查看完整版本: 土瓜灣往太古