HF3204@243M 發表於 2007-2-13 23:42

牛河問題(新界西循環)

因為象鼻山路的愉景新城段通車
成個新界而家可以做一個環迴公路
小弟好得閒, 突然諗到 d 問題
用以下的要求做準則
(可以唔同準則有唔同答案)
點樣搭先可以行晒成個循環?
(一個循環定義係 城門隧道 → 大埔公路 → 吐露港公路 → 粉嶺公路 → 新田公路 → 元朗公路 → 屯門公路 → 象鼻山路
可以用任何一個地方做起點
方向不限, 總之係一個循環
除咗起點外, 唔可以有重覆
每條路線只可以搭一次
我只係想搭巴士)

1. 上最少數量的路線
2. 最短路程
3. 最短時間
4. 最少/多車費

av220 發表於 2007-2-14 00:24

可以用大欖隧道代替屯門?
如果可以就沙田49x=>青衣279x=>粉嶺/上水70 玩完.
唔得就沙田263 (或者用轉乘)=> 屯門261 =>上水70.

HF3204@243M 發表於 2007-2-14 01:06

原帖由 av220 於 2007-2-14 00:24 發表
可以用大欖隧道代替屯門?
如果可以就沙田49x=>青衣279x=>粉嶺/上水70 玩完.
唔得就沙田263 (或者用轉乘)=> 屯門261 =>上水70.
唔好意思
之前講得唔清楚
要經
城門隧道 → 大埔公路 → 吐露港公路 → 粉嶺公路 → 新田公路 → 元朗公路 → 屯門公路 → 象鼻山路
同埋例子唔啱意思
所以 delete 咗

Gary_B 發表於 2007-2-14 01:27

屯門 263 + 城隧轉 278X + 上水轉 261 > 屯門

ps 某些路段沒有巴士經過

HF3204@243M 發表於 2007-2-14 07:38

原帖由 Gary_B 於 2007-2-14 01:27 發表
屯門 263 + 城隧轉 278X + 上水轉 261 > 屯門

ps 某些路段沒有巴士經過
咁如果要經晒呢?
thanks

cx838 發表於 2007-2-14 10:54

如果一定要全經的話,便要在非早上時段,其中
一段是觀塘 -- 皇崗跨境快線,或者是西九龍中心
-- 文錦渡快線了。他們才會經九巴不經的那一段。

s3n370 發表於 2007-2-15 00:05

原帖由 cx838 於 2007-2-14 10:54 發表
如果一定要全經的話,便要在非早上時段,其中
一段是觀塘 -- 皇崗跨境快線,或者是西九龍中心
-- 文錦渡快線了。他們才會經九巴不經的那一段。

Apart from the cross border services, 265S uses Fanling Highway in Sheung Shui and Fanling section.
頁: [1]
查看完整版本: 牛河問題(新界西循環)