2A_DL13 發表於 2007-2-15 23:08

Harddisk怪聲?

今日聽到我有一隻Harddisk,運行時不能連接(detect唔到)
,以及發出grid grid聲,請問何解?

ATE24 發表於 2007-2-15 23:21

Good luck, you may loss or your data in it...

It's malfunctioning.

hkaiw 發表於 2007-2-16 15:52

那樣都是要找修復硬碟數據的商店了。

提起備份,究竟用DVD來備份是否可靠呢?還是購買外置硬碟會較好呢?

3av188 發表於 2007-2-16 22:58

原帖由 hkaiw 於 2007-2-16 15:52 發表
最好的方法請立即備份所有在有問題的硬碟之資料。

提起備份,究竟用DVD來備份是否可靠呢?還是購買外置硬碟會較好呢?
DVD比外置硬碟可靠

硬碟易受外在環境影響,如跌左一下,就可以令檔案全失,而放在潮濕之類環境也會令硬碟出現問題,故不建議

最建議的備份是:
兩隻不同品牌的DVD,放在兩個不同的地方存放,以防失火之類災難令所有電腦備份盡毀

hkaiw 發表於 2007-2-16 23:04

原帖由 3av188 於 2007-2-16 22:58 發表
DVD比外置硬碟可靠
硬碟易受外在環境影響,如跌左一下,就可以令檔案全失,而放在潮濕之類環境也會令硬碟出現問題,故不建議
最建議的備份是:
兩隻不同品牌的DVD,放在兩個不同的地方存放,以防失火之 ...
另外,燒碟機與處理器的速度有沒有關係呢?如果沒有的話,藍光燒碟機能否於安裝了P3處理器(我那塊是1GHz)的電腦安裝及使用呢?

on11358 發表於 2007-2-17 00:53

原帖由 2A_DL13 於 2007-2-15 23:08 發表
今日聽到我有一隻Harddisk,運行時不能連接(detect唔到)
,以及發出grid grid聲,請問何解?

樓主係用external hdd with USB2.0?

呢個情況有機會係唔夠電。

ChickenTong 發表於 2007-2-17 20:26

hkaiw 發表於 2007-2-17 21:10

原帖由 ChickenTong 於 2007-2-17 20:26 發表
detect唔到咁點拎資料?
看漏了「無法辨認」,因為有時是仍然能夠辨認。

不過我遇到的一個「失常」情況是接駁線出現問題,結果硬碟的資料遺失,而硬碟重新格式化後是沒有任何損毀。

2A_DL13 發表於 2007-2-18 01:41

原帖由 on11358 於 2007-2-17 00:53 發表

樓主係用external hdd with USB2.0?

呢個情況有機會係唔夠電。

係internal hdd 用ide->usb.

原帖由 hkaiw 於 2007-2-17 21:10 發表

看漏了「無法辨認」,因為有時是仍然能夠辨認。

不過我遇到的一個「失常」情況是接駁線出現問題,結果硬碟的資料遺失,而硬碟重新格式化後是沒有任何損毀。

全中,有時候是detect到的;另外至於接駁線出現問題,以前都中過招,就係
因為接駁線有問題,令到file入而既link全部死晒,結果俾左千幾蚊人地去重組
hdd入面file既links.

頁: [1]
查看完整版本: Harddisk怪聲?