PKSON 發表於 2007-2-21 11:12

回覆 #10 Seiko 的帖子

咁有冇個外型睇吓先,好似之前未見過?

Gavin 發表於 2007-2-21 11:21

之前話06年出, 唔知而家有未?

KC6994 發表於 2007-2-21 11:55

原帖由 orange 於 2007-2-21 00:13 發表

新亞...唔好卦,成架校巴款,睇見唔太開胃
至於西北車身廠係咪近洪水橋站那間JL公司?

不過以車身質素而言
新亞的車身據聞比亞洲和捷聯還要好

leslie 發表於 2007-2-21 12:00

原帖由 KC6994 於 2007-2-21 11:55 發表

不過以車身質素而言

呢點絕對同意,特別是近年的出品,果兩間的質素真是每況越下

之前另一隻唔好睇的車身-黃明都係好耐用

volvo_chan 發表於 2007-2-21 14:25

原帖由 KC6994 於 2007-2-21 11:55 發表
不過以車身質素而言
如果比我做個土炮車身廠的質素排名,
由最好至最差我會咁排:中港>新亞>捷聯>亞洲

中港的質素整體來說最好,同新亞比裝車手工可能真係差不多,
但中港在外型,內部設計就絕對比新亞優勝得多。

garyfirst 發表於 2007-2-21 15:52

原帖由 leslie 於 2007-2-21 12:00 發表
之前另一隻唔好睇的車身-黃明都係好耐用

但係開大部新款黃明車身 Isuzu LT132P JU5116 之前都走去 rebody 啦!有板友話部車落雨時成日漏水......
早排勝興有幾部舊款黃明車身 Isuzu LT133P 都走去 rebody

leslie 發表於 2007-2-21 15:56

原帖由 garyfirst 於 2007-2-21 15:52 發表

但係開大部新款黃明車身 Isuzu LT132P JU5116 之前都走去 rebody 啦!有板友話部車落雨時成日漏水......
早排勝興有幾部舊款黃明車身 Isuzu LT133P 都走去 rebody

Rebody 的原因可能是換個新look....開大果架,怪物一架...

Seiko 發表於 2007-2-21 17:37

原帖由 volvo_chan 於 2007-2-21 14:25 發表
中港的質素整體來說最好,同新亞比裝車手工可能真係差不多,
但中港在外型,內部設計就絕對比新亞優勝得多。
唯一缺點係車身太重, 變相架車食多左油,
所以小型公司都會選擇用其他廠既車身.

cu5437 發表於 2007-2-21 17:59

AD264 發表於 2007-2-21 19:25

原帖由 garyfirst 於 2007-2-21 15:52 發表

MG8922 以前係咪黃明車身 ?
頁: 1 [2] 3
查看完整版本: 亞洲車身scania