2A_DL13 發表於 2007-2-21 00:00

又一個小問題:SD Card reader

小弟今日剛剛問朋友借相機連SD咭用,回家後發覺竟然Detect唔到
佢張咭(KINGDISK SD 2GB),我不斷轉usb頭都無反應,但係我一插我
自己張1GB又得喎?

之後我張佢張2GB既咭插落自己部相機度,相片又可以load到,請
問大家,是否我的card reader不支援1gb以上,甚至是底板有問題?

KV9033 發表於 2007-2-21 00:55

佢果張係咪新既SDHC格式?
舊既card reader讀不到.

hkaiw 發表於 2007-2-21 10:08

原帖由 KV9033 於 2007-2-21 00:55 發表
佢果張係咪新既SDHC格式?
SDHC格式應該只限4GB及以上。

AD18 發表於 2007-2-21 10:18

回覆 #1 2A_DL13 的帖子

會唔會係個 card reader 既 USB 插頭問題呀 ?

*皆因小弟曾經係一兩年前都試過同樣既問題

ccicoltd 發表於 2007-2-21 11:45

原帖由 AD18 於 2007-2-21 10:18 發表
會唔會係個 card reader 既 USB 插頭問題呀 ?

*皆因小弟曾經係一兩年前都試過同樣既問題
那麼為何「我一插我自己張1GB又得喎」?

jubilant 發表於 2007-2-21 13:19

原帖由 2A_DL13 於 2007-2-21 00:00 發表
小弟今日剛剛問朋友借相機連SD咭用,回家後發覺竟然Detect唔到
佢張咭(KINGDISK SD 2GB),我不斷轉usb頭都無反應,但係我一插我
自己張1GB又得喎?

之後我張佢張2GB既咭插落自己部相機度,相片又可以load到 ...

how old is your card reader?
try another 2G card

2A_DL13 發表於 2007-2-22 15:29

原帖由 jubilant 於 2007-2-21 13:19 發表

how old is your card reader?
try another 2G card

我換了一個較新的card reader,已成功讀取咭上資料,可是
懷疑因原有card reader讀取資料時出現問題,令其中一張相受損
不能修復。
頁: [1]
查看完整版本: 又一個小問題:SD Card reader