Crotone 發表於 2007-2-22 14:13

問路 : 美孚新村至香港會議展覽中心

除左地鐵外(因我唔想由灣仔站行去會展),以下那一種方法會比較快?

1) 905
2) 6/6A 去尖沙咀碼頭轉天星小輪到灣仔

時間 : 明日傍晚係美孚出發..
Thanks

JX9097 發表於 2007-2-22 14:17

理論上應該6/6A轉天星會快過905
因為6/6A直出彌敦道,轉天星一落船就係了
905要喺旺角西洋菜南街塞,過到海又兜入西環
再經過中環/金鐘先到灣仔
所以應該6/6A轉天星會快少少

volvo_chan 發表於 2007-2-22 14:30

原帖由 JX9097 於 2007-2-22 14:17 發表
理論上應該6/6A轉天星會快過905
因為6/6A直出彌敦道,轉天星一落船就係了
905要喺旺角西洋菜南街塞,過到海又兜入西環
再經過中環/金鐘先到灣仔
所以應該6/6A轉天星會快少少
無錯,傍晚繁忙時間最好唔好坐905啦,
西洋菜南街呢個位保證塞車,同埋905又要行埋西營盤,
905沿線的交通狀況真係信唔過,坐905時間上不太可靠!

6/6A轉天星應該快過坐905大約10-15分鐘啦:P

cong 發表於 2007-2-22 15:07

石頭 發表於 2007-2-23 19:20

原帖由 cong 於 2007-2-22 15:07 發表
唔知俾貴 $0.7 搭 234x 去尖沙咀碼頭轉天星會唔會快 d 呢? 因為 234x 上落客應該會少 d

至於 234x 班次... :L不過 6/6A 依家都唔密車
等234X之際可以同時等63X,63X個站仲近尖碼

cong 發表於 2007-2-23 20:40

china 發表於 2007-2-23 20:45

原帖由 石頭 於 2007-2-23 19:20 發表

等234X之際可以同時等63X,63X個站仲近尖碼

234x不是繞經天星碼頭嗎﹖
63x無可能近過佢。

我都建議坐234x,6/6A要入青山道,時間無保障。
(當然,如果係貪平就無法了,因6A真係有機會坐到熱車)

dydx 發表於 2007-2-24 11:46

舊年十二月傍晚五點幾坐過一次234X,由大涌
道(荃灣尾站)去尖碼,用左八個字,美孚上車應
該少一個字左右啦~

PS:三條線(6,6A,234X)響美孚都唔同站... :L
頁: [1]
查看完整版本: 問路 : 美孚新村至香港會議展覽中心