ultracat 發表於 2007-2-26 20:19

裝左router之後既問題

我係用Netvigator既,前幾日裝左router for另一部機上網,
但係用左router之後部desktop隔一陣就會彈個window話「區域連線電纜已拔除」
普通上網好似冇影響,但係如果係online game個d就會斷線

請問係我駁d線錯左定係其他setting既問題?

thx for reply~

3bx 發表於 2007-2-26 20:31

可能係你將網絡卡同個router唔太夾,你試下
改網絡卡的"連結速度與相工",如10Mbps/ half deplux

joelty 發表於 2007-2-26 21:07

原帖由 ultracat 於 2007-2-26 20:19 發表
我係用Netvigator既,前幾日裝左router for另一部機上網,
但係用左router之後部desktop隔一陣就會彈個window話「區域連線電纜已拔除」
普通上網好似冇影響,但係如果係online game個d就會斷線

請問係我駁 ...

你用哪款LAN CARD, 哪款ROUTER及有沒有檢查連接Router 的LAN 線?

ultracat 發表於 2007-2-27 09:46

原帖由 joelty 於 2007-2-26 21:07 發表

你用哪款LAN CARD, 哪款ROUTER及有沒有檢查連接Router 的LAN 線?

LAN card係3Com 3C910
ROUTER係D-Link 802.11g/2.4Ghz
LAN線我係咁駁:
Desktop > Router > Modem

AVD1 發表於 2007-2-28 18:55

PS. 我都係同 Netvigator , 起上個月裝左 Router , 感覺而家上網怏左 ~
頁: [1]
查看完整版本: 裝左router之後既問題