lee329 發表於 2007-3-1 12:13

可插咪既數碼攝錄機

請問各位版友:
我老細叫我買一部可以插到外置咪(愛黎做訪問),用DV帶既DV機,不過BUDGET有限(得$5K),:L
請問最平有咩型號介紹呢??
thank you!!!!

Seiko 發表於 2007-3-1 17:32

大部份家用DV都有插頭供加設外置咪.

bose_hung 發表於 2007-3-1 19:21

回覆 #1 lee329 的帖子

枝咪係用邊一隻頭?
MiniJack 定係 XLR (Canon) ?

如果係一般電腦咪,
或者係無線咪的話,
就絕大部份細 DV Cam 都可以插得到;
(不過唔係隻隻無線咪都得,
 因為有D無線咪唔係用 MiniJack 。)
但係枝咪係一般「雪糕咪」,
(即係K房用o既咪)
甚至再專業Do既,
咁就唔得喇!
因為絕大部份細 DV Cam 都只係得 MiniJack in 。

hkaiw 發表於 2007-3-1 19:50

吉文。

lee329 發表於 2007-3-1 23:05

原帖由 Seiko 於 2007-3-1 17:32 發表
大部份家用DV都有插頭供孕~置咪.
今日問過豐澤,佢話剩係得佳能MV920有比外置咪用既插頭,其他型號同其他牌子都冇此插頭....

lee329 發表於 2007-3-1 23:07

原帖由 bose_hung 於 2007-3-1 19:21 發表
枝咪係用邊一隻頭?
MiniJack 定係 XLR (Canon) ?

如果係一般電腦咪,
或者係無線咪的話,
就絕大部份細 DV Cam 都可以插得到;
(不過唔係隻隻無線咪都得,
 因為有D無線咪唔係用 MiniJack 。)
但 ...
就咁一般咪就得架,老細用黎"拍訪問用"....

lee329 發表於 2007-3-1 23:08

原帖由 hkaiw 於 2007-3-1 19:50 發表
這個可以購買「大轉細」轉換頭便可以。
但係好多DV機,連比咪用既插頭都冇呢....

bose_hung 發表於 2007-3-2 10:35

原帖由 hkaiw 於 2007-3-1 19:50 發表

這個可以購買「大轉細」轉換頭便可以。

你諗得太簡單喇!

XLR 轉 MiniJack 唔係週街都買得到,
就連專賣影音產品o既舖頭亦未必有得賣……

原因不外乎兩個:
XLR 同 MiniJack 大細相差太遠:
(上面係 XLR ,下面係 MiniJack )
試問咁細個 MiniJack 頭,
點吊得起咁大個 XLR 頭呀?
唔斷都偷笑啦!
另外,
用得 XLR 頭,
通常都係「大食」,
有D要俾 48V 電落枝咪先 work 得好,
(「雪糕咪」都仲未要,再 Pro D就要喇!)
MiniJack 係唔 support 呢「俾 48V 電落咪」呢個功能,
所以就算你俾得錢,
都唔係一句「買個轉頭」講得咁簡單!

P.S.:
知,
就唔一定要講,
免得俾人笑「識少少,扮代表」……
(雖則小弟都唔係好得幾多~~)

lee329 發表於 2007-3-2 21:44

原帖由 bose_hung 於 2007-3-2 10:35 發表
你諗得太簡單喇!

原因不外乎兩個:
XLR 同 MiniJack 大細相差太遠:
http://i30.photobucket.com/albums/c348/bos ...
嘩,好長盡既解釋!!!!
架機只係做d"普通訪問",有普通MiniJack頭用就已經夠囉;
最後再一次多謝解答!!!!

hkaiw 發表於 2007-3-3 06:55

原帖由 bose_hung 於 2007-3-2 10:35 發表
你諗得太簡單喇!

原因不外乎兩個:
XLR 同 MiniJack 大細相差太遠
原來是指類似學校禮堂使用那些插頭,我記錯了比類似耳筒插頭較大的咪頭...
頁: [1] 2
查看完整版本: 可插咪既數碼攝錄機