1005 發表於 2007-3-3 20:27

Mobile Harddisk 同埋 DDR333 RAM 問題

小弟部DESKTOP又係時候format 喇
而家我就想買一個mobile harddisk 黎backup 我所有 0既file
同時加 1GB RAM

而我 0既心水係2.5" harddisk
要120GB 0既

唔知「廠機」好
(e.g. http://www.hornington.com/PublishWebSite/hornington/big5/contentPage6116.htm#2)
定抑或自己買一個再加個case 好?
價錢暫時唔係一個大問題:)

另外
而家 DDR333 RAM 係咪已經絕種喇?
響街度已經搵唔到:'(
唔知邊度仲有呢?

唔該:$

LRT1064 發表於 2007-3-3 22:43

DDR400 能向下兼容 DDR333

1005 發表於 2007-3-3 23:16

原帖由 LRT1064 於 2007-3-3 22:43 發表
DDR400 能向下兼容 DDR333

但我睇返底版個menu
係寫只支援DDR266/333喎

請恕我孤陋寡聞
係咪真係得架?:$

我部機塊底版係 2THEMAX 8KMM3I

ChickenTong 發表於 2007-3-4 10:41

1005 發表於 2007-3-4 12:16

原帖由 ChickenTong 於 2007-3-4 10:41 發表

佢"支援"既意思係話可以用呢個頻率黎行,
DDR400絕對用得到響你塊板到,只係頻率會下降~
希望幫到你:)

明白
謝謝你的回覆

但如果我買一條ddr400
夾埋條ddr333 黎用
會唔會撞架?

ChickenTong 發表於 2007-3-4 14:05

jubilant 發表於 2007-3-4 21:12

而我 0既心水係2.5" harddisk
要120GB 0既

唔知「廠機」好
(e.g. http://www.hornin ...

我諗其實都係差唔多
不過分開買平少少囉
買殼可能要睇下個殼o既adapter速度
同埋係SATA定ATA
我上個月買samsung ATA 120GB 2.5" harddisk $750 包殼
黃金地底好似有檔賣$700冇殼

LRT1064 發表於 2007-3-5 19:15

原帖由 ChickenTong 於 2007-3-4 10:41 發表

佢"支援"既意思係話可以用呢個頻率黎行,
DDR400絕對用得到響你塊板到,只係頻率會下降~
希望幫到你:)
沒錯~
DDR400 也可以行 DDR333 / DDR266 :D

superay 發表於 2007-3-5 20:32

請問樓主的電腦有沒有SATA?
若果有的話,建議買SATA HDD再加殼,因為
1. 電腦的SATA可以轉作eSATA使用,比USB更快更穩定。
2. 隻HDD拆出來裝入電腦,可當普通HDD使用(因3.5"和2.5" SATA插頭相同)
惟SATA 2.5" HDD價錢頗高,若果只相用USB外置,建議用PATA。
頁: [1]
查看完整版本: Mobile Harddisk 同埋 DDR333 RAM 問題