fleetline 發表於 2007-3-11 12:41

如果最多$4000,又想打下機,真係好難食到扣肉

不過食扣肉其實可以唔駛5000,如果資金較充裕,都諗得過

Intel Core 2 Duo E4300 (1.8GHz) CPU/2MB BOX HK$ 1,323.00
ASUS P5LD2-SE/C I945P,ConRoe M/B HK$ 695.00
Super Talent DDR-2 667MHZ 1G Ram $ 540.00
HDD 160GB W.D 1600JB $420
DVD RW Benq 1680 $230
Winfast PX7600GS PCI-E $660
機箱加400W火牛 $450

加埋都係$4318

kay 發表於 2007-3-11 13:59

其實樓主唔介意等
可不可以等4月底先買?
因為到時扣肉會滅價
4300好似唔駛1000就有交易
另外又可以多幾款扣肉揀。
p.s.本人都是4月底5月頭先會轉機,用扣肉

2500 發表於 2007-3-11 23:21

原帖由 fleetline 於 2007-3-11 12:41 發表
如果最多$4000,又想打下機,真係好難食到扣肉

不過食扣肉其實可以唔駛5000,如果資金較充裕,都諗得過

Intel Core 2 Duo E4300 (1.8GHz) CPU/2MB BOX HK$ 1,323.00
ASUS P5LD2-SE/C I945P,ConRoe M/B...

扣肉配 945底板會有問題出現
用 945P的話應該全部支援1066FSB同DDR2-667
有錢的話可以直上 Chipset 965P 同Intel ICH8R
起碼對日後升級有好大幫助 (貴約$300以上)

SSBT 發表於 2007-3-12 21:37

原帖由 kay 於 2007-3-11 13:59 發表
其實樓主唔介意等
可不可以等4月底先買?
因為到時扣肉會滅價
4300好似唔駛1000就有交易
另外又可以多幾款扣肉揀。
p.s.本人都是4月底5月頭先會轉機,用扣肉
其實我想問乜野叫做「扣肉」?@@

hkaiw 發表於 2007-3-12 22:06

原帖由 SSBT 於 2007-3-12 21:37 發表
其實我想問乜野叫做「扣肉」?@@
便是 Core 2 Duo。

ChickenTong 發表於 2007-3-13 16:59

da54 發表於 2007-3-14 01:50

我想順便問下,廠機同砌機相比,只計性能 (不計價錢、保養),
並假設基本規格一樣,係咪真係廠機會較好?
點樣可以避免砌機零件唔太夾呢?

(今日睇完蘋果日報一文後有此疑問...)

2500 發表於 2007-3-14 09:38

原帖由 da54 於 2007-3-14 01:50 發表
我想順便問下,廠機同砌機相比,只計性能 (不計價錢、保養),
並假設基本規格一樣,係咪真係廠機會較好?
點樣可以避免砌機零件唔太夾呢?

(今日睇完蘋果日報一文後有此疑問...)

係買廠機比較好 (假設係吾會升級的話)
買廠機係有完善售後服務
買砌機就無售後服務
要避免砌機零件唔夾係講經驗
吾好買二三線牌子產品
如跑車火牛,A"x"Rock底板,PQ"1" RAM,

CPY 發表於 2007-3-14 15:22

2500 發表於 2007-3-15 00:46

原帖由 CPY 於 2007-3-14 15:22 發表
小弟較早前往黃金「地牢死角大舖」砌了
如小弟最初回覆的文章內的大約組合
(這是一個中階組合)。店員表示,所砌的
機是包首5年硬件保養的(必須出示購買發票、
各硬件的保養書)。

所有電腦硬件產品保養期係一定有
如記憶卡,滑鼠等
有無5年保養期視乎各間代理公司決定
有部份記憶卡/RAM 係終身保養
也有部份代理公司保養期得三年 (如某代理既 HDD)
個問題係自行去代理公司維修
定去返砌機間鋪叫佢搵代理公司維修
頁: 1 [2]
查看完整版本: [問] 想砌機