kwwong1 發表於 2007-3-11 01:14

迪士尼 -> 梅窩

想係迪士尼去梅窩,有咩辦法?我講得出只有
1. DRL + DB03R + Ferry
2. DRL + TCL + 3M / A35

邊個會快d?會唔會有其他選擇 (e.g., 快艇?)

先謝!!

3AD62 發表於 2007-3-11 08:38

梗係用drl+tcl+3m/a35,你去愉景灣搭船,每日得6班喳

chrisappear 發表於 2007-3-11 13:31

原帖由 3AD62 於 2007-3-11 08:38 發表
梗係用drl+tcl+3m/a35,你去愉景灣搭船,每日得6班喳
街渡平日對開5班;週六/日/公眾假期則有6-9班.
時間配合先值得考慮...

Ketsu 發表於 2007-3-19 20:01

仲有一個真係博俾人剷既方法:
DRL + TCL(香港方向) + 入梅窩既快船
呢個亦係好睇船期

交到既話個幾鐘頭都到...掛...

fai 發表於 2007-3-19 22:11

去到愉景灣後如果唔岩梅窩船期,咁改為坐街渡去坪洲再轉橫水渡去梅窩又
是否可取方法?

講開又講,兩者在地圖上相距不遠,偏偏來往兩地卻又極之不便。

原帖由 chrisappear 於 2007-3-11 13:31 發表

街渡平日對開5班;週六/日/公眾假期則有6-9班.
時間配合先值得考慮...

pcckw 發表於 2007-3-19 23:00

原帖由 fai 於 2007-3-19 22:11 發表
去到愉景灣後如果唔岩梅窩船期,咁改為坐街渡去坪洲再轉橫水渡去梅窩又
是否可取方法?

其實橫水渡也要船期配合。
在計劃行程時,應先知悉營運渡輪/巴士公司開出時間表,從而預計轉乘其他交通
公具所需的時間。

chrisappear 發表於 2007-3-19 23:01

原帖由 fai 於 2007-3-19 22:11 發表
是否可取方法?

唔係唔得,但要遷就兩線船期,並不容易.
坪洲街渡班次雖較密,但平均亦要一小時一班(平日下午茶時間,更相隔兩小時).
坪洲往梅窩橫水渡更疏,平均兩小時一班.

fai 發表於 2007-3-20 09:26

撞岩船期唔夾,如果有勇氣又有體力既話游水過去可能最快!;P :L

Seiko 發表於 2007-3-20 22:00

無論係經水路定陸路, 都要預計好行程時間,
先睇晒d時間表, 再揀出一條合適的路線.

最快既應該係坐地鐵出東涌, 再轉坐 藍的 往梅窩,
唔使夾時間, 但卻是最貴的方法.

nwfb1601 發表於 2007-3-21 10:49

原帖由 fai 於 2007-3-20 09:26 發表
撞岩船期唔夾,如果有勇氣又有體力既話游水過去可能最快!;P :L
講笑:仲游水?0個陣行山路仲好啦...... http://img.photobucket.com/albums/v337/1601/tongue.gif http://img.photobucket.com/albums/v337/1601/undecided.gif
頁: [1]
查看完整版本: 迪士尼 -> 梅窩