davidng 發表於 2007-3-13 18:59

有無人收到消息 ? 今日下午東涌線訊號故障 ??

有無人收到消息 ? 今日下午東涌線訊號故障 ??
我聽返黎話有班東涌線車在九龍站去左機鐵線月台

hkbw 發表於 2007-3-14 08:02

http://the-sun.on.cc/channels/news/20070314/20070314021505_0000.html

咁樣入錯都得? 咁奇怪既...
好彩冇事者今次...

kkt 發表於 2007-3-14 17:06

原帖由 hkbw 於 2007-3-14 08:02 發表
http://the-sun.on.cc/channels/news/20070314/20070314021505_0000.html

咁樣入錯都得? 咁奇怪既...
好彩冇事者今次...

撞車就一定唔會
如果有列車o係前方
就set唔到路架
既然set唔到路
又點會撞車
最多係入錯月台,使乘客不便
不過就絕對唔會影響安全

香港兩間鐵路公司o既系統
又點可以同第三世界o既地方相比呢

我睇過生果,方向同月亮三份報紙o既報導
以生果最為中肯
方向同月亮就加鹽加醋,穿鑿附會
又話撞車又話盛
危言聳聽
服左佢:L

hksubways 發表於 2007-3-15 00:06

TP人 發表於 2007-3-15 00:20

原帖由 hksubways 於 15/3/2007 00:06 發表
Not a single press release from MTR's website
and not a single word of apology upon a quick browse of the different news articles...

What is MTR's PR up to?

俾著九鐵,
呢類事故一定會出新聞稿
(就算以前唔會,呢一兩年開始事無大小都會出新聞稿),
而且主動向傳媒公佈

地鐵 ?
第一時間出新聞稿 ?
有,
業績公佈......

davidng 發表於 2007-3-15 15:57

九鐵因衰慣, (如果東鐵平日架車無啦啦入左馬場 miss 左火炭)
通常當晚就認, 仲搵埋梁碧芙電話解話,
地鐵... 當乘客係傻, 態度依舊, 不屑向公眾盡快交代 ! 慢慢拖左一晚先慢慢認 !:@
之後話慢慢調查, 不了了之...
紙係包唔住火, 唔係傳媒同議員追迫, 地鐵本想小事化無,

好明顯, 件事突顯, 地鐵個 train operation 存有漏洞 !
我估計, 越近兩鐵合併, 討價還價階段, 前線員工士氣極低落, 兩鐵醜聞, 可能, 可能會有更多 !

ryulky 發表於 2007-3-15 17:29

原帖由 kkt 於 2007-3-14 17:06 發表

撞車就一定唔會
如果有列車o係前方
就set唔到路架
既然set唔到路
又點會撞車
最多係入錯月台,使乘客不便
不過就絕對唔會影響安全

香港兩間鐵路公司o既系統
又點可以同第三世界o既地方相比呢

...
非常同意

當有小問題時,某d人士就話事態嚴重
係佢地無知,以為香港鐵路系統還在"遠古時代";
定還是"博出位",乘機曾加曝光機會呢?

davidng 發表於 2007-3-15 20:33

回覆 #7 ryulky 的帖子

鐵路公司應該增加透明度, 解釋其系統不是在"遠古時代, 增加公信心
並非難事, 也並非甚麼機密(定係真係有臭事不能宣告;P ),
輕而易舉 , 不為而非不能,

hkaiw 發表於 2007-3-15 21:14

好像今天下午繁忙時間,地鐵港島線的班次大混亂,一時是一、兩分鐘一班,但是大約於晚上六時三十分於金鐘站看到其中兩班之間竟然長達六分鐘,結果月台有大批乘客候車,但是沒有任何故障宣佈。

mmlcs36 發表於 2007-3-15 21:29

頁: [1] 2
查看完整版本: 有無人收到消息 ? 今日下午東涌線訊號故障 ??