cacilhas 發表於 2007-3-21 21:41

香港仔去大埔墟

我要朝早0830前去到大埔墟火車站
但又唔想坐火車 , 請問有咩車去到 ?

JX9097 發表於 2007-3-21 22:07

38/72+307
缺點:要由廣福道行去火車站

owen1234 發表於 2007-3-21 22:15

原帖由 JX9097 於 2007-3-21 22:07 發表
38/72+307
缺點:要由廣福道行去火車站
307頭班車10點先開wor:o
(樓主話要8:30a.m前要去到)

我建議搭紅小去旺角轉72X,落車地點同307一樣

Gary_B 發表於 2007-3-21 22:20

如果堅持不坐東鐵,可考慮﹕

970x + 油麻地轉 70 / 271
170 + 窩打老道轉 70 / 72x / 271
107 + 新蒲崗轉 74x / 家計會轉 75x

JX9097 發表於 2007-3-21 22:23

原帖由 owen1234 於 2007-3-21 22:15 發表

307頭班車10點先開wor:o
(樓主話要8:30a.m前要去到)

小弟一時睇漏眼...sorry:$

cacilhas 發表於 2007-3-21 22:25

thx 4 ur help first

can u guys tell me how far 由廣福道行去火車站 and how long would it take ?
and how long does 271/72x....... those buses take ?

owen1234 發表於 2007-3-21 22:49

原帖由 cacilhas 於 2007-3-21 22:25 發表
thx 4 ur help first

can u guys tell me how far 由廣福道行去火車站 and how long would it take ?
and how long does 271/72x....... those buses take ?
廣福道落車,正常步速10-15分鐘內行到火車站

至於車程,我估40分鐘左右啦,個陣時應該唔係太多人搭

cacilhas 發表於 2007-3-21 22:59

tht mean if i hv 2 get there be4 0830 , than i better prepare about 2 hours on the buses ?

TP人 發表於 2007-3-21 23:31

其實搭 72X / 271 等路線,
通常都會在廣褔邨 (入大埔後第一個站) 落車,
再行去大埔墟站 / 運頭塘一帶
會近過廣褔道落車再行過去

廣褔村落車後向西行至南運路口 (約 1 分鐘),
會見到行人隧道口,
落隧道過對面 ( 1 分鐘),
再轉左直行 ( 約 3 - 4 分鐘),
過火車橋底後轉右行入去 ( 1 分鐘),
就到大埔墟站大堂
應該十分鐘都唔駛就行完

dydx 發表於 2007-3-21 23:58

原帖由 owen1234 於 2007-3-21 22:15 發表

搭紅小可以在窩打老道落車轉271

PS:搭70也可以,不過時間就...... http://img.photobucket.com/albums/v337/1601/tongue.gif
頁: [1] 2
查看完整版本: 香港仔去大埔墟