admin30 發表於 2007-3-29 20:50

欣榮花園 -> 旺角新世紀廣煬

時間: 平日, 約14:00 - 14:30, 於欣榮花園離開

坐什麼車最好 (行得最少/ 最平/ 最快... 云云)
只限巴士同小巴

1. 93k (如果呢個鐘數坐93k 坐到熱車機會有幾高?)
2. 12a
3. 6c 或 6f
4. 紅色小巴
5. 綠小28m
6. 其他方法

小要求 : 最好15:00點到步

謝謝回應

(非板務文章)

Crotone 發表於 2007-3-29 21:58

12A 相信是最好的方法

U-157星之Kelvin 發表於 2007-3-29 23:51

1.93k
3. 6c 或 6f
坐左30分鐘先可能在中央郵政局

2. 12a
4. 紅色小巴
最快的路線,15-20分鐘就到(坐紅小仲快)

5. 綠小28m
車程連行上去要40分鐘左右

fai 發表於 2007-3-30 12:33

原帖由 U-157星之Kelvin 於 2007-3-29 23:51 發表
5. 綠小28m
車程連行上去要40分鐘左右

咁又誇張左d。就算培正道塞到癱瘓由欣榮坐28M去先達頂晒
龍都係25分鐘左右,再行多五至七分鐘應可上到新世紀廣場。

不過你話o欣榮等28M可能班班爆棚等極都上唔到我承認都有
可能,不過下午14:00~14:30發生呢個情況既機會很少。

av220 發表於 2007-3-30 13:51

原帖由 fai 於 2007-3-30 12:33 發表

可能,不過下午14:00~14:30 ...

唔會卦, 我朝早繁時等唔到27m (起碼等3-4 架),
又驚紅隧車龍 (e.g.:93k) 既話, 都會去天光道截28m,
有時架車只係得小貓三四隻tim.

反而有次10:00 幾去, 等左好耐仲要28m 飛埋站.....:L

fai 發表於 2007-3-30 15:37

咁可能財記有踢車服務天光道個頭我唔知啦。我繁時坐28M例必o係偉恆昌上滿。

亦可能正因為繁時才有踢車,所以你十點幾o係天光道反而因為冇踢車而「頂閘」
上唔到。(小巴冇頂閘呢回事架呵?:$ )

原帖由 av220 於 2007-3-30 13:51 發表

唔會卦, 我朝早繁時等唔到27m (起碼等3-4 架),
又驚紅隧車龍 (e.g.:93k) 既話, 都會去天光道截28m,
有時架車只係得小貓三四隻tim.

反而有次10:00 幾去, 等左好耐仲要28m 飛埋站.....:L

KE7782 發表於 2007-3-30 16:13

原帖由 admin30 於 2007-3-29 20:50 發表
時間: 平日, 約14:00 - 14:30, 於欣榮花園離開

坐什麼車最好 (行得最少/ 最平/ 最快... 云云)
只限巴士同小巴

1. 93k (如果呢個鐘數坐93k 坐到熱車機會有幾高?)
2. 12a
3. 6c 或 6f
4. 紅色小巴
5....

1. 0.1(因93K正字軌全冷,除非熱代冷)
2. 最快的方法(約15分鐘)
3. 6C和6F都要行到九龍城碼頭才走,而且又要行一段路。
4. 紅小係去不了的。(最近要行去樂民新邨才有車)
5.
6. 如果行都要行的行去食為先乘巴士(1A、24、27、95)

fai 發表於 2007-3-30 19:50

北帝街係有紅小經太子道去旺角先達的,由潮聯營運。

原帖由 KE7782 於 2007-3-30 16:13 發表

1. 0.1(因93K正字軌全冷,除非熱代冷)
2. 最快的方法(約15分鐘)
3. 6C和6F都要行到九龍城碼頭才走,而且又要行一段路。
4. 紅小係去不了的。(最近要行去樂民新邨才有車)
5.
6. 如果行都要 ...

U-157星之Kelvin 發表於 2007-3-31 10:02

原帖由 fai 於 2007-3-30 12:33 發表

可能,不過下午14:00~14:30 ...
若要坐28M兼行得最少的就係坐到工貿署落行上去
不過彌敦道、旺角道一定有塞車,都要塞五至十分鐘
那四十分鐘就咁計算

為免浪費那十至十五分鐘,還是在先達落再行上去好過
頁: [1]
查看完整版本: 欣榮花園 -> 旺角新世紀廣煬