on11358 發表於 2007-5-7 22:36

notebook換殼

當一部電腦用到好舊果陣自然會想換過部新,
但係其實呢返去代理換過個殼都係一個好選擇。

話說小弟部samsung notebook 04年o係大學買,
到左今年已經接近三個年頭,本身面板銀色同埋貼紙已經甩晒,
上年仲唔小心撞爛左其中一角,所以o係上個星期,趁住考試拎去維修,
跟住就按照維修人員建議換左爛既部份,收左大約$400,
到今日拎返部機,就發覺呢個維修價係值得俾,
估唔到淨係換左返板已經覺得成部機煥然一新,
而家有興趣連機身出面果塊都換埋,o甘部notebook又可以用多起碼兩年。

另外o係度都要再讚下samsung既維修,拎去整第二日就報到價,
同一日整完覆返電話,隔多一日就有機拎。

virus 發表於 2007-5-7 23:05

on11358 發表於 2007-5-7 23:51

原帖由 virus 於 2007-5-7 23:05 發表 http://hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
部機出左幾年都甘快搵到零件換先至犀利

題外話
個人心得就係買手提電腦最好買黑色滑光面
或者黑色磨砂面,
盡量唔好買好似樓主個款油漆面,
因為前者通常都比較襟新。 ...

可能半年前俾我剷到飛起,所以準備返D應付我呢類麻煩客:lol,
其實部機都折舊得幾快,一來自己呢兩年幾以黎又少用滑鼠。
不過以講硬件黎講,特別係screen一年幾乎開足365日都冇乜病痛,
質素已經算叫做得唔錯。

而家換左一次會比以前更加錫住部機用,
起碼知道咩因素會令到部機殘得o甘快。

hkbw 發表於 2007-5-8 03:29

01年大學買, 而家先三年?
你部係04年機吧...

我部dell, Inspiron 2650, 都用左5年, 都差唔多要換..
個body, 只係因為一次 "可樂" 事件而有條裂痕,
其他既都冇乜花...
部機咁多年換過兩次HD, 一次火牛, TOUCH PAD就老早因為"可樂"事件而壞左..
今年, 我都會諗著換機..無計, 部機好多FUNCTION已經太OUTDATE了...

on11358 發表於 2007-5-8 09:15

原帖由 hkbw 於 2007-5-8 03:29 發表 http://hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
01年大學買, 而家先三年?
你部係04年機吧...

我部dell, Inspiron 2650, 都用左5年, 都差唔多要換..
個body, 只係因為一次 "可樂" 事件而有條裂痕,
其他既都冇乜花...
部機咁多年換過兩次HD, 一次火牛, TOUCH PAD就 ...

對,打錯左。

samsung X10 plus到而家都夠用,CPU1.6GHz,
自己加到768MB RAM(雖然係DDR),
另外換左個80GB hdd,舊果個60GBhdd用external case,
本身部機有Geforce FX Go5200 顯示卡,CDRW/DVD,
有無線上網,都做到我想做既野,唯一係舊電差D,
不過重點就係部機2kg以下(唔計火牛)。

hkbw 發表於 2007-5-8 18:22

原帖由 on11358 於 2007-5-8 09:15 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

對,打錯左。

samsung X10 plus到而家都夠用,CPU1.6GHz,
自己加到768MB RAM(雖然係DDR),
另外換左個80GB hdd,舊果個60GBhdd用external case,
本身部機有Geforce FX Go5200 顯示卡,CDRW/DVD,
有無線上網,都做到我想做既野,唯一係舊電差D,
不過重點就係部機2kg以下(唔計火牛)。

我部機, 兩舊電都瓜晒, 名符其實係DESKTOP REPLACEMENT
我部機都唔差架, CPU 1.6 GHz mobile, 40GB HDD(原裝20GB, 跟機返來30GB),
顯示卡就係 Geforce 2 GO, 不過其他野就差了, 冇CDRW/DVD, 要買EXTERNAL,
無線上網又要買張CARD, Ram而家都應該係256MB冇變過, USB仲係1.1, 而且得兩個.

總之, 真係要換機了...

on11358 發表於 2007-5-9 01:35

原帖由 hkbw 於 2007-5-8 18:22 發表 http://hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

我部機, 兩舊電都瓜晒, 名符其實係DESKTOP REPLACEMENT
我部機都唔差架, CPU 1.6 GHz mobile, 40GB HDD(原裝20GB, 跟機返來30GB),
顯示卡就係 Geforce 2 GO, 不過其他野就差了, 冇CDRW/DVD, 要買EXTERNAL,
無線 ...

如果自己部機可以"捱"多兩三年既話,
再換機就有望換返部唔太貴既SSD hdd notebook,
到時要搵部輕過2kg既notebook應該唔係難事。

superay 發表於 2007-5-9 02:02

OT: SAMSUNG最多聽的是螢幕「效」位出問題,建議你若果已經開始有問題的話,就換埋吧。

on11358 發表於 2007-5-9 07:45

原帖由 superay 於 2007-5-9 02:02 發表 http://hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
OT: SAMSUNG最多聽的是螢幕「效」位出問題,建議你若果已經開始有問題的話,就換埋吧。

上次就係因為鉸位(hinge)而拎去整,結果就足足整左一個月,
今次維修都有換埋,唔駛另加錢(除左塊cover之外),
另外還有CPU風扇嘈雜,呢個我冇同佢講都整埋。
頁: [1]
查看完整版本: notebook換殼