Ads29 發表於 2007-5-24 19:21

(求所需時間)華明/中大>> 長沙灣幸福街

1)由華明去長沙灣幸福街
   273>KCR>MTR 是否最佳方法去到長沙灣?
   請問大約要幾耐?

2)由中大>> 長沙灣幸福街
   請問在45~60MINS內, 哪一個方法較可行?
   a)KCR>MTR
   b) 72

兩者所需時間相差多少?

KE7782 發表於 2007-5-24 20:00

2.b為較佳。關鍵樓主去的是幸福街哪一處,(以馬內利浸信會、聖紀文小學、幸福邨、ive hw)的(建議)便永隆街站下車向前行,左轉永隆街後落MTR C1出口後左轉上B出口。向前行近以馬內利浸信會右轉過馬路便是幸福街了。
車程約40分鐘(在中大站上車計)
如果樓主去幸俊苑的便在元州商場站下車的較佳。下車後左轉前行一點見到元盛樓時向右轉沿車路行至停車場後向右轉便較快出興華街了。之後向前行見到幸福街便是了(但等過長沙灣道的燈較久)

1. 的應為佳。約60-65分鐘內到。乘地鐵往油麻地方向在第六卡第五度門入。在太子站轉車時在第三卡第一度門出便為快一點。

GK2586~呀光 發表於 2007-5-24 22:48

Ads29 發表於 2007-5-25 12:08

回復 #3 GK2586~呀光 的帖子

請問所需時間是?
是否較273>KCR>MTR 快?

回復 #2 KE7782 的帖子

72星期六中午班次如何?

ytwong 發表於 2007-5-25 13:28

原帖由 Ads29 於 2007-5-25 12:08 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
請問所需時間是?
是否較273>KCR>MTR 快?

回復 #2 KE7782 的帖子

72星期六中午班次如何?

若只計車程的話,
273>KCR>MTR 大約係5+27+10=44
279X>68X/69X/265B 就大約係30+25=55

但由於273落車步行至火車站同由九龍塘KCR至九龍塘MTR都需要一段頗長0既路程
而MTR去到太子又要轉一次車, 相信呢度加埋我諗都最少要10分鐘
若果路面暢順的話, 279X>68X等路線應該5分鐘左右就會轉到車

至於72的班次, 到kmb.hk查詢就一清二楚了

希望以上資料可以幫到樓主啦~:)
頁: [1]
查看完整版本: (求所需時間)華明/中大>> 長沙灣幸福街