hkaiw 發表於 2007-5-27 20:07

鐵路車站非法擺賣的問題

昨天經過黃大仙站時,看到在近黃大仙中心的出入口有三個無牌小販正在「營業」,雖然車站內不停播放嚴禁非法擺賣及行乞的廣播,但是不但這些小販沒有理會,亦沒有地鐵職員去處理。

其實我覺得以下車站是「黑點」,包括:

.西灣河站B出入口(曾經看過在扶手電梯旁「擺檔」,但是主要是在出口外面)
.中環站
.奧運站往奧海城二期的行人天橋(行人天橋是屬於地鐵範圍)

nwfb1110 發表於 2007-5-27 20:27

仲有藍田站A出口,
因為該通道有三段扶手電梯,
有時會有地鐵外判的保安員巡邏,
但小販亦有對講機及有人把風,
一有職員或小販管理隊經過時便會「走鬼」。

Dennis34 發表於 2007-5-27 20:43

荔枝角站A出口嘅通道都係,平日下午時間好多時都有人非法擺賣,
而且擺嘅位置好近扶手電梯,但每次都無地鐵職員處理。

hkaiw 發表於 2007-5-27 20:45

其實這樣有「規模」的無牌小販,是否反映了地鐵方面執法不力呢?因為食環署方面是無權在地鐵範圍執法。

tse0856 發表於 2007-5-29 00:36

其實賣旗係咪都係唔岩?

ChickenTong 發表於 2007-5-29 00:41

chickenbus 發表於 2007-5-29 00:51

原帖由 ChickenTong 於 29-5-2007 00:41 發表 http://hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

通常賣旗的人士會收到指引,話鐵路範圍及出入口6m範圍唔可以賣旗..
但係地鐵會向賣旗既單位每次簽出幾個通行證,帶住個通行證就可以係地鐵大堂(非收費區)賣旗。

(小弟試過係某個地鐵站拎住個 pass 賣完旗之後唔記得還證,上坐架預備去澳門既噴射先至醒起,
結果過左兩日先至親身拎番個 pass 去果個地鐵站)

marioso 發表於 2007-5-29 01:10

原帖由 chickenbus 於 2007-5-29 00:51 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

但係地鐵會向賣旗既單位每次簽出幾個通行證,帶住個通行證就可以係地鐵大堂(非收費區)賣旗。

(小弟試過係某個地鐵站拎住個 pass 賣完旗之後唔記得還證,上坐架預備去澳門既噴射先至醒起,
結果過左兩日先至親身拎番個 pass ...
唔一定要pass 的
有d組織可以寫信去地鐵公司直接批佢o係車站賣
咁就唔洗pass

只不過有張pass係可以方便埋你去toilet...

石頭 發表於 2007-5-29 01:21

咁如果好似輕鐵杯渡站既設計,車站同時係行人天橋,

咁應該九鐵定食環署執法?

virus 發表於 2007-5-29 02:29

頁: [1] 2
查看完整版本: 鐵路車站非法擺賣的問題