bushung 發表於 2021-4-6 12:06

香港機場核心計劃:鐵路上蓋物業模型構想圖

香港機場核心計劃:鐵路上蓋物業模型構想圖

香港站

九龍站

大角咀站

青衣站

東涌站

hydrocarbon 發表於 2021-4-6 17:17

大角咀、青衣同東涌真係發展到同個模型差不多
香港站就得四季仲跟到原本個設計
九龍站個發展就完全唔同晒

JX9097 發表於 2021-4-6 19:36

hydrocarbon 發表於 2021-4-6 17:17
大角咀、青衣同東涌真係發展到同個模型差不多
香港站就得四季仲跟到原本個設計
九龍站個發展就完全唔同晒

One IFC都近似模型

rickywk 發表於 2021-4-6 19:49

睇返奧運站真係有行人天橋預留位

ViviTse 發表於 2021-4-6 19:58

點解用紫線 唔用東涌線嘅橙色?
btw 大角咀=奧運站?

hydrocarbon 發表於 2021-4-6 21:19

係!96年李麗珊係滑浪風帆拎左香港首面奧運金牌!所以將原名大角咀站正式開幕前,改稱奧運站!

eternalflame 發表於 2021-4-6 22:28

刊物唔一定係地鐵出品,亦睇黎係大角咀站改稱奧運站之前,唔知官方用色並不出奇

jpoon 發表於 2021-4-7 01:14

最後奧運站起少咗條橋
九龍站同香港站就起少咗樓,將D面積用嚟谷高D樓,而香港站two ifc對出本來一路都計劃起寫字樓,但最後畀ifc業主反對而不了了之
話時話,唔知係咪因為冇上蓋項目,路綫圖專登唔畫荔景站

kmb_680 發表於 2021-4-7 03:40

唔知係幾年嘅構思?
東涌, 青衣同依家倒模一樣咁滯(大廈數目,座向等)
大角咀奧海城起少咗好多住宅但商場大咗, 後面君滙港原本酒店/商廈變住宅
九龍站原本好似...太古城(?) 大量一樣嘅住宅圍住幾座商廈
同香港站模型比,九龍站上蓋建築物比較單調不浮誇, 可能本身都係諗住係中產區唔係豪宅地

Schrodcan 發表於 2021-4-7 07:42

jpoon 發表於 2021-4-7 01:14
最後奧運站起少咗條橋
九龍站同香港站就起少咗樓,將D面積用嚟谷高D樓,而香港站two ifc對出本來一路都計 ...
唔凈止起少咗條橋,新油麻地避風塘最早期為預留西九龍填海區二期,唔填海當然唔使起(對比南昌站,有另一條路又少人)。九龍站應該睇重其地標地位,配合返對岸香港站。
頁: [1] 2
查看完整版本: 香港機場核心計劃:鐵路上蓋物業模型構想圖