AVBWU291 發表於 2021-4-14 19:36

屯馬綫全綫試車

屯馬綫將於4月18、22、25、5月2、9、16日凌晨進行全綫試車。
當中5月2日會試多啲嘢,所以要延遲西鐵綫同屯馬綫一期頭班車時間。
視乎情況,有機會於5月中及6月進行額外2晚測試。

jocosben 發表於 2021-4-14 19:40

試車後有無機會提早開通?原定計劃應該係第三季

ATS131@45 發表於 2021-4-14 19:45

好心用埋星期六試啦, 死拖爛拖都唔知為乜

AVBWU291 發表於 2021-4-14 19:46

jocosben 發表於 2021-4-14 19:40
試車後有無機會提早開通?原定計劃應該係第三季

原先內部消息就話想第2季通,但大約一至兩個星期前,有消息人士話正苦唔畀提早通車,要港鐵試哂所有嘢,確保一切正常先可以。

試到5月中,講埋6月有機會試,再加埋通車前2星期,西鐵綫會改用新紅磡站,由屯門出發直去烏溪沙,中間何文田至宋皇臺唔載客,應該就會到7月。咁7月咪第3季囉。

所以我唔覺得可以提前到,最多只係第3季頭就通車

AVBWU291 發表於 2021-4-14 19:48

ATS131@45 發表於 2021-4-14 19:45
好心用埋星期六試啦, 死拖爛拖都唔知為乜

可能技術上做唔到連續兩晚通宵試車,話哂路軌都要做保養

Kj2052 發表於 2021-4-14 19:49

個人估計八月尾至九月頭全通

AVBWU291 發表於 2021-4-14 19:57

Kj2052 發表於 2021-4-14 19:49
個人估計八月尾至九月頭全通

應該暑假就搞得掂。鐵路公司都會想開學前通車

士刁拔尼.奧 發表於 2021-4-14 22:36

AVBWU291 發表於 2021-4-14 19:46
原先內部消息就話想第2季通,但大約一至兩個星期前,有消息人士話正苦唔畀提早通車,要港鐵試哂所有嘢, ...

冇計啦 之前爆咁多鑊 政府怕咗 所以要港鐵萬無一失 先可以通車

oman 發表於 2021-4-15 10:10

嗰幾日測試項目有咩分別?

點解2/5要測試耐D?

cruisesnet 發表於 2021-4-15 10:23

oman 發表於 2021-4-15 10:10
嗰幾日測試項目有咩分別?

點解2/5要測試耐D?

我估, 果朝係第一次試完要switch返去舊系統怕有事所以戴定頭盔
頁: [1] 2 3 4 5 6 7 8 9 10
查看完整版本: 屯馬綫全綫試車