qunow 發表於 2021-4-27 02:41

有人建議沿林錦公路興建鐵路發展新市鎮並舒緩東西鐵

「【新聞追擊】規劃師倡加強版北環線 錦田通大埔墟釋地建屋 | 頭條日報」:https://hd.stheadline.com/amp/news/realtime/hk/1942182/

諗唔明錦田起條鐵去大埔點分流東西鐵

Kj2052 發表於 2021-4-27 09:37

林錦嗰邊收地都收到你手軟

吳宗錡 發表於 2021-4-27 10:23

Kj2052 發表於 2021-4-27 09:37
林錦嗰邊收地都收到你手軟

最衰基本法禁止咗政府收原居民地

053h4 發表於 2021-4-27 12:12

VA73@2A 發表於 2021-4-27 12:38

053h4 發表於 2021-4-27 12:12
問題係起鐵路即係人口大增,未變係好事。

無錯,所以我一直都認為政府應該喺新界整一個商貿區,而唔係格硬塞人入去住

DIH 發表於 2021-4-27 12:54

VA73@2A 發表於 2021-4-27 12:38
無錯,所以我一直都認為政府應該喺新界整一個商貿區,而唔係格硬塞人入去住
...
商貿區要近高速公路,方便去機場及上大陸,錦田就係唔錯的選擇。

佢呢條鐵路問題係都冇出市區,北區大埔想出九龍港島都係搭東鐵,西鐵又食唔到更多人落荃灣,淨係做鐵路版64K,沿線發展只會帶更多人落去東西鐵,談何分流?

iPenguin 發表於 2021-4-27 13:13

就當你真係做到個效果喇
你估班原居民真係會就噉俾你收咗笪地咩;P

不過而家搞到噉應該真係會夠薑噉做
你反抗咪国安法郁你囉:L

VA73@2A 發表於 2021-4-27 13:27

DIH 發表於 2021-4-27 12:54
商貿區要近高速公路,方便去機場及上大陸,錦田就係唔錯的選擇。

佢呢條鐵路問題係都冇出市區,北區大埔 ...

除咗錦田之外,洪水橋發展區都係一個好位置做商貿區

同埋你真係塞人入去住,最起碼都整多條鐵路出市區,分流東西鐵,而唔應該由一個新市鎮去另一個新市鎮

jpoon 發表於 2021-4-27 14:26

吳宗錡 發表於 2021-4-27 10:23
最衰基本法禁止咗政府收原居民地

點會唔收得?成條竹園村就畀政府收咗嚟起香園圍管制站同香園圍公路,然後響附近起返條竹園村

Kelvin15190 發表於 2021-4-27 15:24

這條綫頂多連接新界東西,入九龍還是靠屯馬線和東鐵
頁: [1] 2 3 4 5
查看完整版本: 有人建議沿林錦公路興建鐵路發展新市鎮並舒緩東西鐵