ling310 發表於 2021-5-21 16:17

港鐵 (0066.hk) 再不需為英國西南鐵路(SWR)承擔巨額虧損

Dft 與 Firstgroup旗下 SWR (MTR佔30%) 達成新協議,新協議下穩袋管理費及顧問費.

miklcct 發表於 2021-5-21 16:57

我而家住喺西南鐵路嘅服務範圍,條鐵路基本上係廢嘅,一個鐘每方向得兩班火車,當中只得一班係各停。換句話說,中途細站一個鐘得一班火車搭。而且票務又唔吸引,唔似倫敦咁一張月票可以包哂火車同巴士,我之前買落咗張巴士季票,因為我經常去啲火車服務唔到,只有巴士先到嘅地區,但係張巴士季票係包埋平日日間班次達3-4分鐘一班,而且同鐵路重疊嘅車海線。除非SWR肯提供票務誘因,咁先可以諗下俾額外費用搭火車囉。

iseen 發表於 2021-5-22 23:36

miklcct 發表於 2021-5-21 08:57
我而家住喺西南鐵路嘅服務範圍,條鐵路基本上係廢嘅,一個鐘每方向得兩班火車,當中只得一班係各停。換句話 ...
緊係啦,你住緊係一D西南海邊細鎮,個鐵路網都唔係密集又無待避線比飛站車過。

如果你係住正大城 (例如 London, Guildford, Southampton) 就會多好多火車嫁啦。

iseen 發表於 2021-5-22 23:38

無計,肺炎之後個市場唔會好得去邊,再加上英國國內對於鐵路私有化已經好不滿。
家陣改行同 London Overground / Transport for Wales Rail 類似模式既 Service Contract,由政府規劃服務同食風險 會好少少。
不過全 國有化可能會仲好。

Kelvin15190 發表於 2021-5-23 10:05

無計,肺炎之後個市場唔會好得去邊,再加上英國國內對於鐵路私有化已經好不滿。
家陣改行同 London Overgro ...

鐵路私有化後的確會出不少問題,英國的就多了事故,香港的就不用多説,大家都心中有數。

又加價 發表於 2021-5-25 15:05

家陣改行同 London Overgro ...
英國鐵路國有化過啦.... 一年蝕成幾百億,所以Thatcher先要Privatise返佢
Contracted service 應該係最有效率嘅做法

kmb_680 發表於 2021-5-25 22:27

英國鐵路國有化過啦.... 一年蝕成幾百億,所以Thatcher先要Privatise返佢
Contracted service 應該係最有 ...

國鐵私有化唔關鐵娘子事...

ArnoldC 發表於 2021-5-26 14:26

Contracted service 應該係最有 ...

私有化不足十年,負責基礎設施嘅 Railtrack 就因財困而清盤,要由公營嘅 Network Rail 接手。
頁: [1]
查看完整版本: 港鐵 (0066.hk) 再不需為英國西南鐵路(SWR)承擔巨額虧損