Larry93 發表於 2021-7-5 18:01

尖東站新廣播

無人提?屯馬線通車後尖東站廣播改為類似柯士甸站嘅此站連接尖沙咀站及荃灣線,唔知荃灣線/尖沙咀站係唔係

teddybus 發表於 2021-7-5 18:37

「唔知荃灣線/尖沙咀站係唔係」係,改咗

AlexLee 發表於 2021-7-5 19:55

無人提因為其實1141A正式載客嗰陣已經出過街一段時間(單方向);P

吳宗錡 發表於 2021-7-5 20:26

其實有無人覺得「此站連接XX站及XX線」呢句喺表達上有啲問題?

groom1002 發表於 2021-7-5 20:52

吳宗錡 發表於 2021-7-5 20:26
其實有無人覺得「此站連接XX站及XX線」呢句喺表達上有啲問題?

被唔熟地理人的乘客,尤其遊客,誤會以為無需行一段路去另一站轉車,就可在尖東站轉荃灣線,應該係「....連接XX站及在該站轉乘XX線」,其實舊版本更易明,唔明MTR阿茂整餅?

吳宗錡 發表於 2021-7-5 21:23

groom1002 發表於 2021-7-5 20:52
被唔熟地理人的乘客,尤其遊客,誤會以為無需行一段路去另一站轉車,就可在尖東站轉荃灣線,應該係「....連接 ...

[*]以我所知,九龍南線通車之前,尖沙嘴/尖東站嘅轉乘廣播都係同其他站一樣嘅「……乘客可以轉乘九廣東鐵」(尖沙嘴站)/「……乘客可以喺該站轉乘地鐵荃灣線」(尖東站),並無提示乘客需要出閘並步行前往另一個站轉車。
[*]中環/香港站嘅轉乘廣播又使唔使改為「……乘客可以喺呢個站落車,步行前往(中環)站轉乘荃灣線及港島線」呢?

groom1002 發表於 2021-7-5 22:18

吳宗錡 發表於 2021-7-5 21:23
[*]以我所知,九龍南線通車之前,尖沙嘴/尖東站嘅轉乘廣播都係同其他站一樣嘅「……乘客可以轉乘九廣東 ...

分別在於中環/香港之間沒有閘,當佢哋普通轉車站,轉車廣播沒需整特別提示;尖東/尖沙咀之間有閘,轉乘廣播整到好冗長,但07年兩鐵合併到宜家,內容一隻字不提先出閘後入閘轉車,另外屯馬線<>輕鐵轉車廣播都係一樣,不過咁做屯馬線轉車廣播將好像輕鐵廣播(尤其614P>615P兆康廣播),到站仍未播完

吳宗錡 發表於 2021-7-5 22:46

groom1002 發表於 2021-7-5 22:18
分別在於中環/香港之間沒有閘,當佢哋普通轉車站,轉車廣播沒需整特別提示;尖東/尖沙咀之間有閘,轉乘廣播整 ...

我覺得「……乘客可以喺呢個站落車,步行前往尖沙嘴站轉乘荃灣線」就已經夠乘客明,因為乘客都會知道要由一個車站行到另一個站,而上到大堂都會有指示板叫乘客出閘。如果要特登講明先出閘再入閘嘅話,就有機會好似你所講咁到站都講唔完。

話時話,我搭地鐵時見到地鐵站好多位都貼咗貼紙,話港鐵公司好樂意聽乘客意見,歡迎乘客向間公司反映。不過我頭先上咗www.mtr.com.hk,個homepage又唔見有乜所謂意見反映渠道嘅bannner嘅。

cnquate 發表於 2021-7-5 22:52

印象中舊年有列車已經轉咗呢個廣播

groom1002 發表於 2021-7-5 22:59

吳宗錡 發表於 2021-7-5 22:46
我覺得「……乘客可以喺呢個站落車,步行前往尖沙嘴站轉乘荃灣線」就已經夠乘客明,因為乘客都會知道要由 ...

以前MTR未有普通話廣播,轉車廣播好詳細,教你在邊個月台轉啱方向列車
頁: [1] 2
查看完整版本: 尖東站新廣播