timewater 發表於 2021-8-4 10:21

一人幾個港鐵可以更加人性化既建議

1. 車站佈局
    如土瓜灣站, 使用CD 出口乘客, 由大堂步行至月台, 便需要行到大堂另一端才可使用扶手電梯到地面, 浪費乘客時間。
    建議: 在設計車站時, 儘早在港鐵網站公佈車站佈局, 供區議員及市民提供構想, 不單一使用顧問公司意見

2. 乘客資訊系統 (車站廣播/車廂報站顯示屏)
    現時車站廣播/顯示屏未必能因應現時車務狀況而顯示正確的資料, 例如車站關閉或不途經的車站仍顯示在屏幕;下一站所連接的轉線路綫尾班車已開出, 但仍顯示可轉綫
  建議:使用互動的顯示系統,每班列車都能探測最新的車務狀況,從而顯示正確的路線圖/車廂車站廣播

3. 車站設計
    現時新的轉綫站不夠舊的轉綫站(如太子、旺角、油塘)般人性化,若轉乘車站設計得宜,將有效疏散乘客及節省乘客所需時間
  建議:多花心思用於車站設計及走綫,如遇難題,可諮詢區議會及市民提供構想,顧問公司則提供技術支援。避免使用「十字轉乘」及「轉車大堂」。

4. 車費結構
    現時不少綫路出現「短貴長平」的問題, 當有新綫路可以節省距離的同時,車費依然不變。
  建議:每當出現新綫路,變因應情況調減車費

JA5674 發表於 2021-8-5 22:15

執 __ 左去算
成間公司根本冇得救

應該係最好嘅建議

Kelvin15190 發表於 2021-8-5 23:33

將九鐡的鐵路與地鐵分割,KCR管自己的鐵路比黨鐡好好多

kkwong80 發表於 2021-8-5 23:49

其實港鐵可否做到桃園機場捷運咁, 顯示下一站月台佈局, 可以比到乘客清楚知道點樣轉車/出站呢?

mckhgc 發表於 2021-8-7 14:12

其實唔使講到咁複雜,最簡單舉兩個例子:

第一,路線圖,無論係站內既牌,定係車門上隻mon,可摸以唔好淨係得D圈圈?圈入面寫埋由本站去嗰個站既預計分鐘,係咪咁困難?
我記得九鐵年代,東鐵站站內直式路線圖係有既,但大約東鐵伸延至尖東後就冇左。

第二,到站開門,門上咁大隻mon,淨係得個站名?應該顯示埋邊卡對正電梯升降機樓梯

有關pids,呢度已有唔少討鎬,香港嗰D簡陋到連北方鄰國都好過佢
https://www.hkitalk.net/HKiTalk2/thread-1189878-1-1.html

第三,東鐵月台D掛牌大大塊,點解淨係得個本站站名呢?可以喺左一、右下角落,加註前後站名。

eternalflame 發表於 2021-8-7 15:34

kkwong80 發表於 2021-8-5 23:49
其實港鐵可否做到桃園機場捷運咁, 顯示下一站月台佈局, 可以比到乘客清楚知道點樣轉車/出站呢? ...

一般車站簡單咁show係第幾卡有升降機扶手電梯樓梯就得,諸如港島線車話就可以顯示埋所連接嘅出口,轉車站就顯示通道前往轉乘路線

eternalflame 發表於 2021-8-7 15:38

RV2020嘅idea比起其他地鐵系統係比下去,例如SG真係搵專家去整https://www.lta.gov.sg/content/dam/ltagov/who_we_are/statistics_and_publications/books/pdf/REthink_190918web.pdf

由設計師自己講由signage到路線圖設計
https://www.wayfounded.com/

吳宗錡 發表於 2021-8-7 19:10

部分距離比較長嘅車站,可唔可以好似欣澳站咁出站時報一次,到站時再報一次呢?
頁: [1]
查看完整版本: 一人幾個港鐵可以更加人性化既建議