HS112 發表於 2021-9-21 09:11

EMU3000觀光列車預計明年底登場

而根據本報掌握,台鐵局長杜微指示「加速」,要求全新城際列車EMU3000型的製造公司日立提早交一列觀光型列車,
有望明年底前就搭到有吧台車車廂的新車,為台鐵觀光車隊增添生力軍。

https://udn.com/news/story/7266/5759847

之後搭台鐵旅行團唔駛再捱莒光?

3asv166@w3 發表於 2021-9-21 17:12

仲有將來emu500山嵐同海風,總共3款鳴日號:lol

rickywk 發表於 2021-9-22 10:44

見到台鐵肯開源係好事,但最重要係安全第一,注重維修同保養

E500facelift 發表於 2021-9-22 18:33

點解唔用 EMU1200或 PP自強號或自動門莒光號,而要用 EMU500?觀光列車唔係用城際車比較合適?

3asv166@w3 發表於 2021-9-22 19:16

E500facelift 發表於 2021-9-22 18:33
點解唔用 EMU1200或 PP自強號或自動門莒光號,而要用 EMU500?觀光列車唔係用城際車比較合適? ...

原本用emu100同emu300,但因車況惡劣而改用emu500

E500facelift 發表於 2021-9-22 21:24

3asv166@w3 發表於 2021-9-22 19:16
原本用emu100同emu300,但因車況惡劣而改用emu500

我知本來用 EMU100, EMU300,只不過我個人覺得觀光列車用城際車比較合適,而唔係用通勤電車,所以先建議用PP自強號或改裝自動門莒光號配E200/E400機車

3asv166@w3 發表於 2021-9-23 10:31

E500facelift 發表於 2021-9-22 21:24
我知本來用 EMU100, EMU300,只不過我個人覺得觀光列車用城際車比較合適,而唔係用通勤電車,所以先建議 ...

想有古董風卦

kkwong80 發表於 2021-9-23 13:51

EMU500 行走音咁嘈,尤其係起步個刻,用佢黎做觀光車真係多謝晒

E500facelift 發表於 2021-9-23 14:48

題外話,點解EMU536唔整?(上年撞車果列)明明可以拆EMU508兩邊車頭既零件裝返上去

Oliver_ME16 發表於 2021-9-26 14:04

kkwong80 發表於 2021-9-23 13:51
EMU500 行走音咁嘈,尤其係起步個刻,用佢黎做觀光車真係多謝晒

嘈得過JR西日本用117系做銀河??:lol
頁: [1]
查看完整版本: EMU3000觀光列車預計明年底登場