Wallacetylt 發表於 2021-10-26 16:11

建議開辦晨早特別線290C

• 現時將軍澳南(唐俊街,至喜街),佐敦谷一帶仍欠缺往新界路線
• 建議中的將青線並不途徑將軍澳南,調景嶺
建議在早上時段開辦290C,經佐敦谷,葵涌

往青衣站
1.彩明總站 $12.3
2.將軍澳中心
3.天晉3
4.播道書院
5.富康花園
6.怡心園
7.翠林邨
8.康盛花園
9.馬游塘村
10.寶達邨
11.康寧道公園 $11.3
12.樂華南邨
13.樂雅苑
14.彩頤居
15.盈安樓
16.沙田坳道 (免費轉乘290系列)
17.豐力樓
18.畢架山花園
19.葵涌道荔景邨 $6
20.新都會廣場
21.葵青交匯處
22.葵泰路
23.長青邨青桃樓
24.青衣工業中心
25.青衣警署
26.青衣街市
27.青衣運動場
28.盈翠半島
29.青衣站

班次:07:05

歡迎討論

214P_world 發表於 2021-10-26 17:22

當RPP將青線都未有上午往青衣班次,巴士公司會再開多條新將青線嗎?
btw 支持至善街,佐敦谷有將荃線,例如290A經至善街,或繁忙時間特別班次停秀茂坪道,佐敦谷

Wallacetylt 發表於 2021-10-26 18:15

214P_world 發表於 2021-10-26 17:22
當RPP將青線都未有上午往青衣班次,巴士公司會再開多條新將青線嗎?
btw 支持至善街,佐敦谷有將荃線,例如29 ...

始終290系列荃灣路線一式一樣,好多地方未能覆蓋

214P_world 發表於 2021-10-26 18:36

Wallacetylt 發表於 2021-10-26 18:15
始終290系列荃灣路線一式一樣,好多地方未能覆蓋

290有唔少轉乘優惠嘅 只不過係貴價轉乘,加上繞經翠林至寶達 唔少將軍澳南乘客唔受落
個人認為269C/62X設特別班次效益可能更高,或者RPP將青線試開逆向

JX9097 發表於 2021-10-26 22:01

btw 支持至善街,佐敦谷有將荃線,例如29 ...

290A入至善街,290都要入㗎喇喎
(因為290/ A做緊將軍澳十分鐘聯合班次)

214P_world 發表於 2021-10-26 23:05

JX9097 發表於 2021-10-26 22:01
290A入至善街,290都要入㗎喇喎
(因為290/ A做緊將軍澳十分鐘聯合班次)

聯合班次係去程寶達前/回程彩雲前,如290A入至善街去程提早3分鐘開車應該ok? 唔建議290將廣抽走將南尾站

User12345678910 發表於 2021-10-27 07:19

214P_world 發表於 2021-10-26 23:05
聯合班次係去程寶達前/回程彩雲前,如290A入至善街去程提早3分鐘開車應該ok? 唔建議290將廣抽走將南尾站
...

自2015年9月21日起,回程聯合班次只適用於黃大仙站前

Wallacetylt 發表於 2021-10-27 13:27

214P_world 發表於 2021-10-26 18:36
290有唔少轉乘優惠嘅 只不過係貴價轉乘,加上繞經翠林至寶達 唔少將軍澳南乘客唔受落
個人認為269C/62X設 ...

269c/62x 特別班次係指咩?

214P_world 發表於 2021-10-30 04:18

Wallacetylt 發表於 2021-10-27 13:27
269c/62x 特別班次係指咩?
269C特別班次(建議): 例如天水圍至觀塘市中心, 之後去將轉/坑口/將軍澳南/政府聯用大樓一帶
62X特別班次(建議): 例如屯門至觀塘市中心, 之後去將轉/調景嶺一帶

269C擴展觀轉及將轉版圖至將軍澳南/坑口(現時296A落車行得遠/98A,290車程長),62X擴展版圖至調景嶺(296A落車行得遠/290X車程長),
調景嶺去天水圍較去屯門快 所以調景嶺嗰條往屯門(62X)吸引力較高,而將軍澳南建議往天水圍(269C)

Wallacetylt 發表於 2021-10-30 09:00

214P_world 發表於 2021-10-30 04:18
269C特別班次(建議): 例如天水圍至觀塘市中心, 之後去將轉/坑口/將軍澳南/政府聯用大樓一帶
62X特別班次( ...

要等六幹全線完工先有可能
頁: [1] 2
查看完整版本: 建議開辦晨早特別線290C