User12345678910 發表於 2021-11-3 22:31

港鐵喺2007年嘅50年後係咪要將所有前九鐵路線交返俾九鐵...

「2007年12月,公司向兩鐵合併條例授權九鐵公司授予香港鐵路有限公司 (港鐵公司、即合併前的地鐵公司) 授予50年服務經營權,以營運其各鐵路線。」授予50年服務經營權,係咪即係過咗之後九鐵可以營運返東鐵綫、屯馬綫?
引文來源:https://www.kcrc.com/tc/about-kcrc/overview.html(九鐵官方網站)

hoi_him 發表於 2021-11-3 22:35

再續約囉

he_01 發表於 2021-11-3 22:42

屯馬綫 屯門南 16區 洪水橋都係港鐵擁有 根本拆唔開

s3n370 發表於 2021-11-4 06:54

he_01 發表於 2021-11-3 14:42

你肯定?

teddybus 發表於 2021-11-4 07:14

hoi_him 發表於 2021-11-3 22:35
再續約囉

可以賣斷添,如果厹鉄想甩咗呢隻辣鍋

User12345678910 發表於 2021-11-4 07:27

he_01 發表於 2021-11-3 22:42
真係?近年開通嘅高鐵都係九鐵擁有,仲要剩係租咗10年
「九鐵於2018年8月與港鐵簽訂補充租賃協議,將廣深港高速鐵路香港段亦租予港鐵營運(包括已納入深圳市域內的西九龍站內地口岸區),為期10年,相關協議內容亦於同月23日連同通車安排公佈。」

User12345678910 發表於 2021-11-4 07:33

teddybus 發表於 2021-11-4 07:14
可以賣斷添,如果厹鉄想甩咗呢隻辣鍋

宜家只係租,所以根本唔算合併

he_01 發表於 2021-11-4 07:49

User12345678910 發表於 2021-11-4 07:27
真係?近年開通嘅高鐵都係九鐵擁有,仲要剩係租咗10年
「九鐵於2018年8月與港鐵簽訂補充租賃協議,將廣深 ...
沙中線服務經營權模式出咗事 唔會再用
屯門南延線係用擁有權模式起 超支港鐵自己包底

he_01 發表於 2021-11-4 07:54

s3n370 發表於 2021-11-4 06:54
你肯定?

運輸及房屋局局長陳帆表示,屯門南延線會以擁有權模式發展,由港鐵興建上蓋物業融資,工程若有超支亦會由港鐵負責。

teddybus 發表於 2021-11-4 09:21

User12345678910 發表於 2021-11-4 07:33
宜家只係租,所以根本唔算合併

我講2057年
頁: [1] 2
查看完整版本: 港鐵喺2007年嘅50年後係咪要將所有前九鐵路線交返俾九鐵...