tonyng 發表於 2021-11-11 15:44

東九龍綫的最新消息:替代/高架方案 (#1 附走線圖)

港鐵現正着手研究東九龍綫的替代方案,該方案的特色:
1. 全高架形式興建
2. 起點站於彩虹轉乘觀塘綫
3. 全綫設六個車站 (含彩虹轉綫站)
4. 終點站及車廠均設於觀塘區內 (寶達及其東面)

mrkelvinyu 發表於 2021-11-11 16:22

hv link? Thanks

00742603 發表於 2021-11-11 16:28

估唔到而家興返高架……
彩虹附近邊度有位起?唔通係安老院嗰度?
跟住沿著新清碌上四順、安泰??

題外話:似乎南港島線西段又cut返瑪麗醫院同田灣

LessIsMore 發表於 2021-11-11 19:22

...咪即係將而家彩虹駁鐵嘅巴士小巴轉做一條鐵,對觀塘市區冇影響,最多做死埋214

ryumew 發表於 2021-11-11 19:39

估唔到而家興返高架……

應該牛池灣村重建果陣有能力起新月台,唔排除到時坪石彩虹邨要求重建釋放做地鐵上蓋,然而終點設觀塘區也許接駁番啟德單軌的走線吧

peterkl 發表於 2021-11-11 19:46

即係又想谷爆觀塘線,鑽石山要交匯起碼可以利用鑽石山做集散點,唔會額外谷爆觀塘線

qunow 發表於 2021-11-11 20:11

7.1公里……觀塘區內……
好似要拉到藍田山再駁落油塘站先夠長

http://railway.chi-zu.net/178795.html

s3n370 發表於 2021-11-11 20:23

呢條東九龍線,會唔會係去啟德/觀塘商貿區果條呀?

gunzel101 發表於 2021-11-11 21:47

估唔到而家興返高架……

(講緊你最後一句)
未必,因為幅圖寫住北環綫4個站,可能係講新加那些。所以西港島綫未必冇田灣同瑪麗醫院。

巴士的膠 發表於 2021-11-11 21:49

好難想像爬山仲要全高架,咁平地段會幾離地。而且咁搞法,不如喺新清、龍翔道、觀塘道、將軍澳道做條環迴BRT,將所有巴士踢哂上去,成本仲平啲。
頁: [1] 2 3 4 5 6 7 8 9 10
查看完整版本: 東九龍綫的最新消息:替代/高架方案 (#1 附走線圖)