757 發表於 2022-1-25 00:20

建議九巴47A延長至麗瑤邨,同時拉直30不再繞經麗瑤

麗瑤邨一直缺乏前往沙田的交通服務。麗祖路新加建樓宇預計於明年初落成,為配合預計需求及改善屋邨交通配套,建議九巴47A線葵青區總站由葵芳(南)延長至麗瑤邨,以提供麗瑤直達沙田的巴士服務。同時為了善用巴士資源以及加強30路線對乘客的吸引力,建議九巴30線改為來回方向直駛荔景山路,不再繞經麗瑤總站。為配合改動,建議47A、265M增設雙向分段收費,往沙田/天水圍方向分別於光輝圍/荃景圍天橋前下車收費$5.2。

47A 沙田(水泉澳)↔麗瑤
往麗瑤方向
途經:多石街、沙田圍路、……、城門隧道、象鼻山路、和宜合交匯處、和宜合道、昌榮路、昌榮路迴旋處、葵涌道、葵富路、興芳路、葵福路、荔景山路、聯接街及麗祖路
取消車站:葵芳(南)總站
新增車站:葵青劇院、下葵涌分科診所、麗瑤邨榮瑤樓、麗瑤巴士總站

班次:星期一至五延長服務時間至22:05,新增服務時段30分鐘一班
收費:不變

往水泉澳方向
途經:麗祖路、聯接街、荔景山路、葵福路、葵義路、葵芳站巴士總站、葵義路、葵富路、葵涌道、昌榮路迴旋處、昌榮路、和宜合道、和宜合交匯處、城門隧道、城門隧道公路、大埔公路 – 沙田段、沙田鄉事會路、大埔公路 – 沙田段、沙田市中心巴士總站、沙田正街、橫壆街、源禾路、沙田鄉事會路、沙田圍路及多石街
取消車站:葵芳(南)總站
新增車站:麗瑤巴士總站、麗瑤邨榮瑤樓、下葵涌分科診所

班次:每日提早服務時間至07:05,新增服務時段30分鐘一班

30 荃威花園↔長沙灣
往長沙灣方向
途經:荃景圍、青山公路 – 荃灣段、大涌道、沙咀道、德士古道、荃富街、關門口街、青山公路 – 荃灣段、青山公路 – 葵涌段、昌榮路迴旋處、葵涌道、葵益道、興芳路、葵福路、荔景山路、敬祖路、荔景山路、荔灣道、美荔道、長沙灣道、蝴蝶谷道、荔枝角道、長茂街及長順街
取消車站:下葵涌分科診所、麗瑤邨榮瑤樓、麗瑤巴士總站、麗瑤邨榮瑤樓、下葵涌分科診所

班次:不變

往荃威花園方向
途經:長順街、大南西街、長沙灣道、荔枝角道、美荔道、荔灣道、荔景山路、敬祖路、荔景山路、葵福路、葵義路、葵芳站巴士總站、葵義路、葵富路、興芳路、葵興站通道、葵興路、禾塘咀街、禾葵里、葵涌道、青山公路 – 葵涌段、青山公路 – 荃灣段、關門口街、沙咀道、大河道、青山公路 – 荃灣段、荃景圍、安賢街及荃景圍
取消車站:下葵涌分科診所、麗瑤邨榮瑤樓、麗瑤巴士總站、麗瑤邨榮瑤樓、下葵涌分科診所

班次:不變
收費:$5.2分段收費延遲至葵芳站實施

hellomato 發表於 2022-1-25 09:29

30而家算半條醫院(H)線,估計唔容易郁。想做麗瑤去沙田,最簡單應該係搵46X兜上去。
* 46X好客主要係大圍出城隧獨市,荔景山段好似比較吉。

757 發表於 2022-1-25 10:55

hellomato 發表於 2022-1-25 09:29
30而家算半條醫院(H)線,估計唔容易郁。想做麗瑤去沙田,最簡單應該係搵46X兜上去。
* 46X好客主要係大圍 ...

麗瑤仍然可以搭265M前往仁濟及港安,或45/46前往瑪嘉烈。

另外46X一條咁密車嘅線學現時30咁兜上麗瑤,需要增加嘅資源一定多過拉20-30分鐘一班嘅47A上麗瑤。加上來回兜上麗瑤會拖慢現有荔景/瑪嘉烈乘客嘅車程,我唔見得會實行到。

hellomato 發表於 2022-1-25 11:58

757 發表於 2022-1-25 10:55
麗瑤仍然可以搭265M前往仁濟及港安,或45/46前往瑪嘉烈。

另外46X一條咁密車嘅線學現時30咁兜上麗瑤,需 ...

同樣考慮過用265M代30去荃灣,不過最好將荃灣去麗瑤嘅$5.4分段改為雙向。另外46X唔需要所有車都兜麗瑤,可以先整每2-3班車有一班上去,測試效果和乘客反應(圍返麗瑤去城隧15-25分鐘一班車)。

HM3044 發表於 2022-1-25 14:27

拉40X做埋馬鞍山-葵芳好過47A

384047x 發表於 2022-1-25 16:10

47a而家好似啱啱好50幾分鐘一單,4部車,拉上去加多部車對九巴黎講唔化算

tina 發表於 2022-1-25 16:35

265M繁時都冇咩空間做多水客啦

10598C 發表於 2022-1-25 17:14

tina 發表於 2022-1-25 16:35
265M繁時都冇咩空間做多水客啦

逆向其實都有空間嘅,朝早荃葵入天北唔算太爆
甚至本身265M應該都有啲2蚊客同月票客搭佢去荃灣,剩低嘅唔少去咗小巴,30本身存在價值唔高

但偏偏265M做唔到沙咀道甚至楊屋道,尤其東行眾安街站位遠,亦都偏偏30作為老人線,去呢啲地方有一定需求,呢點有機會成為265M取代30嘅最大阻力

757 發表於 2022-1-25 17:55

10598C 發表於 2022-1-25 17:14
逆向其實都有空間嘅,朝早荃葵入天北唔算太爆
甚至本身265M應該都有啲2蚊客同月票客搭佢去荃灣,剩低嘅唔 ...

咁就要睇下麗瑤街坊願唔願意荃灣市內行遠啲搭車,換取全日來往沙田巿中心嘅服務啦。

現時265M樽頸位喺大欖隧道往天水圍,荃葵區內265M應該有能力做麗瑤流水客。

GU9338 發表於 2022-1-26 07:00

384047x 發表於 2022-1-25 16:10
47a而家好似啱啱好50幾分鐘一單,4部車,拉上去加多部車對九巴黎講唔化算

非繁 40 分內就跑完
如果葵涌方向唔入新都會而直上荔景其實時間差好少
頁: [1] 2
查看完整版本: 建議九巴47A延長至麗瑤邨,同時拉直30不再繞經麗瑤