HKBUS_278 發表於 2022-1-31 17:58

點解當初規劃東鐵綫過海段/南港島綫唔可以合併?

東鐵綫過海段同南港島綫都係用金鐘站做總站,點解當初規劃東鐵綫過海段/南港島綫唔可以索性將東鐵綫拉去海怡半島?🤣

I20091157 發表於 2022-1-31 18:11

3卡vs9卡
兩條定綫、客流完全唔同
唔計R train任何技術問題
加埋南區嘅月台有冇位起10卡都成問題:L

groom1002 發表於 2022-1-31 18:11

客量問題,唔似馬鞍山線已預計由中型鐵路升級重型鐵路和與西鐵線結合,南港島線一世已註定中型鐵路,未來唔會有延伸機會

newlife 發表於 2022-1-31 20:02

groom1002 發表於 2022-1-31 18:11
客量問題,唔似馬鞍山線已預計由中型鐵路升級重型鐵路和與西鐵線結合,南港島線一世已註定中型鐵路,未來唔會 ...
「註定一世中型鐵路」又未必,薄扶林/鴨脷洲西南面、南丫島西南至東南面可大幅填海發展多個新市鎮(香港土地嚴重短缺,填海唔怕多),增加幾十萬甚至過百萬人口,到時就有必要馬上提升南港島綫運力,擴建增車卡,甚至直接延長東鐵綫至南區或另起一條重鐵連接新發展區至市區。

JC3987 發表於 2022-1-31 21:37

我認為都唔係完全無得諗㗎...

行 3卡行 9卡車嘅隧道如果造價差距不大,將東鐵拉到海洋公園/黃竹坑做地面總站(黃竹坑港鐵地盤大把位),金鐘站就挖少一層月台,分鐘除笨有精。

而黃竹坑-海怡半島就用中運量膠輪系統或者低速磁浮(linimo),類似新加坡 Sengkang/ Punggol LRT 嘅概念,可能更加適合鴨脷洲嘅人口密度。
長遠更加可以以黃竹坑為樞紐,起多一兩條中運量輕軌,去香港仔、華富邨,甚至之後起去淺水灣、赤柱 tim。

AVBWU291 發表於 2022-1-31 21:42

應該都係歷史問題啦,東鐵過海同南港島綫完全唔同規劃,兩者明顯冇任何配合。

同埋唔好唔記得東鐵仲要延伸去中環南(雖然唔知可唔可以落實),咁點駁南港島綫呢。

eternalflame 發表於 2022-1-31 21:52

「註定一世中型鐵路」又未必,薄扶林/鴨脷洲西南面、南丫島西南至東南面可大幅填海發展多個新市鎮(香港 ...

係強國殖民返一百萬人黎?
如果填海係得就shortlist左啦
東西博寮海峽係重要航道你又知唔知?
唔好見到發展兩隻字就泛泛而談

3ASV356 發表於 2022-1-31 22:02

「註定一世中型鐵路」又未必,薄扶林/鴨脷洲西南面、南丫島西南至東南面可大幅填海發展多個新市鎮(香港 ...

內港填海VS面海填海?
你認真?

newlife 發表於 2022-1-31 22:20

eternalflame 發表於 2022-1-31 21:52
係強國殖民返一百萬人黎?
如果填海係得就shortlist左啦
東西博寮海峽係重要航道你又知唔知?

本地人都唔夠地方住,點會填海嚟俾內地新移民專用。暫時冇計劃喺嗰度填唔代表不可行。博寮海峽好闊,再者已冇建議南丫東北填,否則加上薄扶鴨脷西南填海,航道就真係會稍窄。

User12345678910 發表於 2022-1-31 22:21

如果當初規劃東鐵綫過海段同南港島綫合併咗,咁南區可能仲未有鐵路,亦有可係有東南錢一期:lol

回正題,可能因為當時2鐵未合併
頁: [1] 2 3 4 5 6 7 8 9 10
查看完整版本: 點解當初規劃東鐵綫過海段/南港島綫唔可以合併?