ATR83 發表於 2007-6-21 17:31

Xanga網站發生故障

頭先想去自己個xanga打日記,竟顯示"找不到網頁":funk: 連xanga官方網都去唔到,發生咩事?
其實早幾日都係咁,不過都係上唔到,隔了一陣又無事:L
有無板友都有以上情況:Q

virus 發表於 2007-6-21 17:37

ccicoltd 發表於 2007-6-21 17:40

「Xanga.com is currently offline for maintenance. We will be back soon!」……

cheungtszfung 發表於 2007-6-21 18:23

我由今朝10am到而家都未入到:L

HV7025 發表於 2007-6-21 20:00

岩岩入到xanga.com同埋login後既首頁
但其他分頁仲係404找不到:L

AL_71 發表於 2007-6-21 21:40

而家冇事
不過Feedback Log 用唔到=.=

JX9097 發表於 2007-6-21 23:32

呢幾日xanga都係咁唔穩定
試過re-online又冇事
亦試過乜方法都係入唔到

JX9097 發表於 2007-6-21 23:33

呢幾日xanga都係咁唔穩定
試過re-online又冇事
亦試過乜方法都係入唔到

AL_71 發表於 2007-6-22 10:42

xanga咋日故障的原因可參考此
http://www.xanga.com/john/599000169/yesterday.html

我們在咋日受到分散式阻斷服務攻擊 (簡稱為DDoS)。經過長時期搶修後,我們已作出相關對策及將網站資料備份。我們對咋日故障感到抱歉,我們在數年來盡量維持本站繼續運作,這一次是數年來再次無法運作。

多謝大家的體諒,我也藉此為此事感到抱歉,我將會在稍後發表更多有關xanga未來的保安控制措施。

John
Xanga行政總裁

翻譯得較差=.=

參考 分散式阻斷服務攻擊(wikipedia)
http://zh.wikipedia.org/wiki/%E5%88%86%E6%95%A3%E5%BC%8F%E9%98%BB%E6%96%B7%E6%9C%8D%E5%8B%99%E6%94%BB%E6%93%8A
頁: [1]
查看完整版本: Xanga網站發生故障