gip 發表於 2022-4-5 21:08

川崎輕鐵封咗好多車?

三月疫情後少見批川崎車,505 507 610 通常一抽孖卡,751 761P通常一至兩抽,少咗出街。 好多川崎車封咗?

bustoyz 發表於 2022-4-9 09:23

呢度應該開一個川崎輕鐵置頂帖, 方便大家捕車.

T-LRT迷 發表於 2022-4-10 01:05

3月5日之後改用颱風時間表,
用車少咗,自然多咗車留廠

用颱風表之後,天水圍用少咗21卡車;
元朗天水圍加埋用少咗16卡車

路線:週六表最高用車 - 颱風表最高用車 = 慳車數目
610: 13 - 16 = -3
614: 7 - 10 = -3
615: 8 - 7 = 1
705: 12 - 8 (2拖全日+2拖繁時) = 4
706: 12 - 8 (2拖全日+2拖繁時) = 4
751: 17 - 14 = 3

761P: 20 - 10 = 10

衰起上嚟,港鐵真係可以用呢啲窿,收起晒2期車

T-LRT迷 發表於 2022-4-10 01:20

bustoyz 發表於 2022-4-9 09:23
呢度應該開一個川崎輕鐵置頂帖, 方便大家捕車.

我平時有留意天水圍輕鐵出車,
截至8/4,有幾架2期車失蹤至少一星期,
其他2期車,我最後一次見佢哋係今個月內

編號:最後行蹤日期
1073: 28/12/2021
1075: 18/8/2021
1079: 16/7/2021
1087: 10/1/2022
1088: 20/7/2021
1090: 17/2/2022
1204: 14/1/2022
1206: 24/11/2021

bustoyz 發表於 2022-4-10 12:21

有無指定pattern 日本製輕鐵通常行邊隻字軌,我見751 610比較多。

AVBWU291 發表於 2022-4-10 12:35

bustoyz 發表於 2022-4-10 12:21
有無指定pattern 日本製輕鐵通常行邊隻字軌,我見751 610比較多。

其實都冇,只係二期車多以拖卡出街,所以751 610呢啲比較多拖卡嘅線咪望落多啲。但其實761P都唔少。反而706比較少見。

不過自從五期車出街後,加上而家用颱風表,二期車都少見於上述提及路線,反而505仲有多啲機會見到。

樂仔〞 發表於 2022-4-10 16:51

今日至少見到 3 抽二期拖行緊

fw2096 發表於 2022-4-15 14:57

15/5

fw2096 發表於 2022-4-15 14:58

15/5 1078-1210行610

fw2096 發表於 2022-4-15 15:02

15/5 1085-1202 行761P
頁: [1] 2
查看完整版本: 川崎輕鐵封咗好多車?