AE367 發表於 2022-4-26 17:59

輕鐵月台將新增列車到站顯示屏

https://www.facebook.com/100057795291747/posts/425056796097493/

又出奇地安裝返喎。

下圖由 hkitalk.media 小編加上

skp12328 發表於 2022-4-26 18:55

:lol:lol:lol

km7093@249m 發表於 2022-4-26 19:04

想問下依家點解咩都要加個智能上去個名到?
究竟同上一代有咩唔同到要用到智能技術?:L

he_01 發表於 2022-4-26 20:26

km7093@249m 發表於 2022-4-26 19:04
究竟同上一代有咩唔同到要用到智能技術? ...

溫度?可能配合返佢句slogan Go Smart Go Beyond姐:lol

AVBWU291 發表於 2022-4-26 22:00

淨係知apps嗰個時間同舊有PIDS嘅時間係兩個唔同技術/方法。舊有嗰個係靠里程,只要部車去到某個位,時間就會變。以天慈站2號月台(往天水圍站3號月台方向)為例,架車一到天湖站2號月台第1卡中間位,PIDS就會將時間變咗做1分鐘。如果中間路口位要停低等燈,嗰個1分鐘係可以show兩分鐘咁耐。

apps嗰個冇記錯應該係用RFID,將列車實時位置upload上server畀OCC mon車用(大約2年前先有呢樣嘢,未有之前係需要透過車長喺MMI interface輸入目前車站),然後類似巴士公司嘅ETA咁,實時計返個到站時間出嚟。

SSBT 發表於 2022-4-26 23:31

識賣廣告, 所以叫智能;P

rickywk 發表於 2022-4-27 22:12

有一個永遠唔準嘅時鐘囉

marcowong1011 發表於 2022-4-27 23:13

只係一個拖咗幾年嘅project
https://www.hkitalk.net/HKiTalk2/thread-978539-1-1.html

LH797 發表於 2022-4-27 23:41

龜龜當年直接話唔裝㗎喎~

唔係話叫乘客自己睇APP嘅咩~

又再裝返?;P

HU6455 發表於 2022-4-28 15:29

LH797 發表於 2022-4-27 23:41
龜龜當年直接話唔裝㗎喎~

唔係話叫乘客自己睇APP嘅咩~

拆哂前朝既野,隔一排又裝番=改善服務
頁: [1] 2
查看完整版本: 輕鐵月台將新增列車到站顯示屏