qunow 發表於 2022-5-2 17:26

港鐵話東涌西延線唔直插裕東路係因為對北大嶼山醫院嘅電磁&震動影響

https://www.hk01.com/%E7%A4%BE%E6%9C%83%E6%96%B0%E8%81%9E/734466/%E6%B8%AF%E9%90%B5%E6%9D%B1%E6%B6%8C%E5%BB%B6%E7%B7%9A-%E6%9D%B1%E6%B6%8C%E8%A5%BF%E7%AB%99%E6%9B%BE%E7%A0%943%E6%96%B9%E6%A1%88-%E9%A6%AC%E7%81%A3%E6%B6%8C%E6%9D%91%E5%9C%B0%E5%BA%95%E6%8C%96%E9%9A%A7%E9%81%93%E9%81%BF%E7%B4%85%E6%A8%B9%E6%9E%97

2月嘅報導而家先睇到

AVBWU291 發表於 2022-5-2 17:42

環評報告已經講明

sq285 發表於 2022-5-2 21:34

瑪嘉烈同伊利沙伯表示:「Hello?」

Ohm 發表於 2022-5-3 01:24

其實逸東邨西面嗰笪地唔係一早已經係預留咗起地鐵站架咩?
不過,環評係要好似做功課咁,要交幾個alternatives,然後講下有咩pros and cons,再總結建議用邊個方案
所以就算逸東邨西面係預留咗塊地,都要另外作多兩個方案出嚟ban

jpoon 發表於 2022-5-3 02:08

關伊院咩事呢?觀塘綫又唔係響佢下面穿過

SanPoKong203e9 發表於 2022-5-3 03:55

咁樣仲可以延伸南去石門甲

sq285 發表於 2022-5-3 10:58

jpoon 發表於 2022-5-3 02:08
關伊院咩事呢?觀塘綫又唔係響佢下面穿過
睇錯,sor

groom1002 發表於 2022-5-3 11:54

側邊經過,影響不大

groom1002 發表於 2022-5-3 12:02

首選方案係咪有一段係海底隧道?
頁: [1]
查看完整版本: 港鐵話東涌西延線唔直插裕東路係因為對北大嶼山醫院嘅電磁&震動影響