E500facelift 發表於 2022-5-10 18:38

點解黨鐵仍未公佈機鐵版Q-train數量

以往訂新車,黨鐵都會明確公佈新車有幾多列,但之前訂機鐵版Q-train卻冇公佈,到底原因係咩?定黨鐵諗住另外整新型號for機鐵,唔係Q-train?(新型號純屬本人猜測,並非事實)

不過最好有類似CAF規格既列車for機鐵,本人認為Q-train唔適合行機鐵

hellomato 發表於 2022-5-11 09:51

因為要同TCL嘅A車一齊換;而TCL日後有機會變成東將直通,
先話要用Q-Train,而且是兼顧TCL和TKL路線環境的特製版。
AEL或者會選用另一款高速列車(例如廣州地鐵18號線最高時速160km/h那款)
但是要tailor made來遷就機鐵線路config+同TCL Q-Train夾signal
結果看來要搞掂上面一堆前置設計先定到要order幾多抽車

E500facelift 發表於 2022-5-11 10:01

因為要同TCL嘅A車一齊換;而TCL日後有機會變成東將直通,
先話要用Q-Train,而且是兼顧TCL和TKL路線環境的 ...

首先唔贊成東將直通,而且係咪落實都未知

同埋冇公佈左數量,但好似公佈左個價錢 (好似30幾億),應該已經order左

hellomato 發表於 2022-5-11 10:46

E500facelift 發表於 2022-5-11 10:01
首先唔贊成東將直通,而且係咪落實都未知

同埋冇公佈左數量,但好似公佈左個價錢 (好似30幾億),應該已 ...

咁即係話,TCL和AEL會分開用兩款新車嘅幾率唔細,要先傾掂TCL用車和AEL用車分別砌幾多抽。這跟東將直通其實無關係,但TCL新車(which is independent of AEL新車)可能有這種預留。

E500facelift 發表於 2022-5-11 13:03

hellomato 發表於 2022-5-11 10:46
咁即係話,TCL和AEL會分開用兩款新車嘅幾率唔細,要先傾掂TCL用車和AEL用車分別砌幾多抽。這跟東將直通其 ...

我覺得東涌線同機場快線用返類似CAF規格既列車會比較理想,另外東涌線同將軍澳線都有用K-train

仲有傳聞呢張單會包含其他路線既加車 (未經證實)

Kelvin15190 發表於 2022-5-11 22:52

先話要用Q-Train,而且是兼顧TCL和TKL路線環境的 ...

營運應該最高140km/h,機場鐵路青馬段限速135,大嶼山段大大小小的彎位也會限制機場快綫的速度,還未計就算能走160也不會快很多。
頁: [1]
查看完整版本: 點解黨鐵仍未公佈機鐵版Q-train數量